Jogurtowe racuszki Okrasy to całkowita nowość. Wszystko za sprawą tego dodatku, którego rzadko się używa

Jogurtowe placuszki to propozycja Karola Okrasy na sycące śniadanie lub urozmaiconą kolację. Ten przepis ma coś w sobie innego. Kucharz zadbał, aby był on niecodzienny i oryginalny. To wszystko za sprawą tego aromatycznego dodatku.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja. Jego przepis na jogurtowe racuszki skrywa jeden sekret. Jest nim syrop pomarańczowy, który ma w sobie dużą ilość kolendry i imbiru. Dzięki temu jest niesamowicie aromatyczny. Tego po prostu trzeba spróbować.

Przepis na racuszki Okrasy

Składniki na racuchy

  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki oleju,
  • olej do smażenia.

Składniki na syrop pomarańczowy

  • pół litra soku pomarańczowego,
  • 2 limonki,
  • 3 plastry świeżego imbiru,
  • 100 ml likieru kokosowego,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry.
 

Sposób przygotowania

  1. Oddziel białka od żółtek. Następnie zarówno do miski z białkami, jak i miski z żółtkami wsyp po jednej łyżce cukru.
  2. Białka na razie odstaw na bok, a żółtka ubij na jasny, ale złoty kolor. Ma być ona lekka i puszysta. Do tej masy dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej przez sitko do masy z żółtek i jogurtu, dodaj sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj do miski odrobinę oleju, dobrze wtłocz go do ciasta.
  5. Białka ubij na sztywną masę, następnie tak przygotowaną pianę połącz z wcześniej wyrobionym ciastem. Dokładnie, lecz delikatnie połącz z sobą produkty.
  6. Niewielką ilość oleju rozlej na patelni i podgrzej. Na już ciepłym tłuszczu formuj z ciasta niewielkie placuszki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  7. Podczas smażenia przygotuj syrop pomarańczowy. Sok pomarańczowy wlej na głęboką patelnię. Dodaj do niego plastry świeżego imbiru, wlej likier kokosowy i zetrzyj skórkę z limonki.
  8. Taki sok gotuj do momentu aż zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodaj do niego pokrojone kawałki schłodzonego masła. Chwilę gotuj, ponownie dodaj odrobinę tartej skórki z limonki, a także jej sok. Ostatnim składnikiem są posiekane świeże liście kolendry.
  9. Racuszki podawaj rozłożone na talerzu i polane syropem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.