Jogurtowe placuszki to propozycja Karola Okrasy na sycące śniadanie lub urozmaiconą kolację. Ten przepis ma coś w sobie innego. Kucharz zadbał, aby był on niecodzienny i oryginalny. To wszystko za sprawą tego aromatycznego dodatku.
Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja. Jego przepis na jogurtowe racuszki skrywa jeden sekret. Jest nim syrop pomarańczowy, który ma w sobie dużą ilość kolendry i imbiru. Dzięki temu jest niesamowicie aromatyczny. Tego po prostu trzeba spróbować.
REKLAMA
Przepis na racuszki Okrasy
Składniki na racuchy
500 g gęstego jogurtu naturalnego,
250 g mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki oleju,
olej do smażenia.
Składniki na syrop pomarańczowy
pół litra soku pomarańczowego,
2 limonki,
3 plastry świeżego imbiru,
100 ml likieru kokosowego,
100 g schłodzonego masła,
2 łyżki świeżej posiekanej kolendry.
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek. Następnie zarówno do miski z białkami, jak i miski z żółtkami wsyp po jednej łyżce cukru.
Białka na razie odstaw na bok, a żółtka ubij na jasny, ale złoty kolor. Ma być ona lekka i puszysta. Do tej masy dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
Mąkę przesiej przez sitko do masy z żółtek i jogurtu, dodaj sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do miski odrobinę oleju, dobrze wtłocz go do ciasta.
Białka ubij na sztywną masę, następnie tak przygotowaną pianę połącz z wcześniej wyrobionym ciastem. Dokładnie, lecz delikatnie połącz z sobą produkty.
Niewielką ilość oleju rozlej na patelni i podgrzej. Na już ciepłym tłuszczu formuj z ciasta niewielkie placuszki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
Podczas smażenia przygotuj syrop pomarańczowy. Sok pomarańczowy wlej na głęboką patelnię. Dodaj do niego plastry świeżego imbiru, wlej likier kokosowy i zetrzyj skórkę z limonki.
Taki sok gotuj do momentu aż zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodaj do niego pokrojone kawałki schłodzonego masła. Chwilę gotuj, ponownie dodaj odrobinę tartej skórki z limonki, a także jej sok. Ostatnim składnikiem są posiekane świeże liście kolendry.
Racuszki podawaj rozłożone na talerzu i polane syropem.