Szczypta uratuje smak sałatki z buraków. Siostra Anastazja stosuje to od lat

Sałatki królują na stołach podczas każdej imprezy, a także w trakcie świąt i domowych obiadów. Siostra Anastazja proponuje przepis na sałatkę z buraków czerwonych. Dodaje do niej jeden dodatek, bez którego całość by z pewnością nie wyszła.

Siostra Anastazja zasłynęła kultowymi przepisami, które teraz odtwarzają miłośnicy kuchni polskiej. W recepturach widzimy tradycyjne smaki, które połączone są nieoczywistymi owocami, warzywami lub przyprawami. Jednym z ciekawszych dań, którymi podzieliła się kucharka w książce poświęconej sałatkom i surówkom, jest sałatka z kiszonej kapusty i czerwonych buraków. Do zrobienia jej potrzebujesz zaledwie pięciu składników i przypraw. Jak podpowiada siostra Anastazja, aby nadać słodszy posmak sałatce, można wsypać do niej niewielką ilość cukru. Natomiast dodanie do niej kminku sprawi, że warzywa będą bardziej aromatyczne, a sałatka nabierze wyjątkowego smaku. Ta przyprawa to cały sekret potrawy.

Taka sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a także jako przystawka na rodzinną imprezę. Zbliżamy się również do okresu, kiedy czerwone buraczki wracają do łask. To warzywo można bardzo dobrze wykorzystać w kuchni. Barszcz czerwony to nie jedyna opcja na ich wykorzystanie w okresie świątecznym. Dlatego warto wzbogacić kolację wigilijną lub imprezę sylwestrową właśnie o taką sałatkę.

Przepis na sałatę z kapusty i buraczków siostry Anastazji

Składniki:

  • pół kilo kapusty kiszonej,
  • 2-3 średnie buraczki czerwone,
  • 2 cebule,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • łyżeczka kminku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno pokrój. Buraczki przemyj, umieść w garnku z wodą i ugotuj. Następnie je ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek również pokrój.
  3. Wszystkie składniki umieść w większej misce i połącz z sobą.
  4. Dodaj kminek i oliwę. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
  5. Ozdób liśćmi sałaty.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.