Siostra Anastazja zasłynęła kultowymi przepisami, które teraz odtwarzają miłośnicy kuchni polskiej. W recepturach widzimy tradycyjne smaki, które połączone są nieoczywistymi owocami, warzywami lub przyprawami. Jednym z ciekawszych dań, którymi podzieliła się kucharka w książce poświęconej sałatkom i surówkom, jest sałatka z kiszonej kapusty i czerwonych buraków. Do zrobienia jej potrzebujesz zaledwie pięciu składników i przypraw. Jak podpowiada siostra Anastazja, aby nadać słodszy posmak sałatce, można wsypać do niej niewielką ilość cukru. Natomiast dodanie do niej kminku sprawi, że warzywa będą bardziej aromatyczne, a sałatka nabierze wyjątkowego smaku. Ta przyprawa to cały sekret potrawy.
Taka sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a także jako przystawka na rodzinną imprezę. Zbliżamy się również do okresu, kiedy czerwone buraczki wracają do łask. To warzywo można bardzo dobrze wykorzystać w kuchni. Barszcz czerwony to nie jedyna opcja na ich wykorzystanie w okresie świątecznym. Dlatego warto wzbogacić kolację wigilijną lub imprezę sylwestrową właśnie o taką sałatkę.
Składniki:
Sposób przygotowania: