Zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Prosty obiad, za który zapłacisz grosze. Odgrzana jest jeszcze lepsza

Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na obiad, gdy nie masz ochoty na długie stanie przy garach. Choć można ją przygotować na rozmiate sposoby, czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wypróbuj pomysł na zapiekankę z dodatkiem mielonego mięsa.

Zapiekanka z ziemniaków to pomysł na obiad, który praktycznie "robi się" sam. To więc idealne wyjście dla osób, które nie mają czasu na długie przygotowywanie posiłków. Dodatkową zaletą zapiekanek jest fakt, że odgrzane smakują jeszcze lepiej. Jak przygotować prosty i sycący posiłek?

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zapiekanka ziemniaczana - pomysł na obiad, za który zapłacisz grosze

Zapiekanka z ziemniaków ma tę niewątpliwą zaletę, że smakuje świetnie z różnymi dodatkami. Można przygotować wersję wegańską - z dodatkiem posiekanej cebulki i sera, lub wersję z mięsem mielonym. 

Składniki:

  • pięć dużych ziemniaków,
  • 300 gramów mięsa mielonego,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • olej,
  • posiekany koperek,
  • majeranek, 
  • sól, 
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • 150 gramów śmietany,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki startego sera (mozzarella lub cheddar),
  • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Tak przygotujesz zapiekankę z ziemniaków

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w plastry. Wrzuć je do miski i wymieszaj z dwiema łyżkami oleju oraz solą i pieprzem. Mięso mielone podsmaż na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku. 

Wyłóż naczynie żaroodporne plasterkami ziemniaków, posyp majerankiem oraz koperkiem. Na wierzch ułóż podsmażone mięso. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Posyp nią mięso mielone, a całość przykryj plasterkami ziemniaków. 

Teraz przygotuj sos. Jajka rozbij do miski i połącz ze śmietanką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, szczyptą soli oraz pieprzem. Na koniec połącz masę śmietanową ze startym na drobnych oczkach serem. Tak przygotowany sos wylej na zapiekankę. 

Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez minimum godzinę. Po upieczeniu możesz posypać danie świeżymi ziołami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.