-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybkie ciasto bez pieczenia, czyli obłędne tiramisu. Magda Gessler podpowiada, jak zrobić najlepszy krem
Szybkie ciasto bez pieczenia, czyli obłędne tiramisu. Magda Gessler podpowiada, jak zrobić najlepszy krem
Jak zrobić szybkie i pyszne ciasto bez piekarnika? Tiramisu to chyba najlepszy wybór. Dziś mamy dla ciebie idealny przepis na deser, który sprawdzi się na każdą okazję. W jednym z odcinków kuchennych rewolucji, Magda Gessler pokazała swój przepis na ten włoski specjał. My postanowiliśmy się nim zainspirować. Oto przepis na tiramisu, które wręcz rozpływa się w ustach.
Więcej przepisów na szybkie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Tiramisu pochodzi z Włoch i bardzo szybko podbiło serca i podniebienia łasuchów na całym świecie. W Polsce również nie brakuje amatorów tego smaku, dlatego dzisiaj mamy dla was szybki przepis na obłędnie kremowe (ale nie za słodkie) ciasto. Podstawą smaku jest krem na bazie serka mascarpone oraz biszkopty namoczone w kawie z dodatkiem likieru amaretto. Biszkopt oczywiście możecie upiec sami, ale jeśli ma być szybko - użyjcie gotowych, najlepiej podłużnych biszkoptów. Oto sposób, w jaki przepis na tiramisu interpretuje Magda Gessler- będzie palce lizać.
Szybkie ciasto - tiramisu
Składniki:
- ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml zaparzonego espresso
- 50 ml likieru amaretto
- gorzkie kakao lub drobno zmielona kawa
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania kremu. Do miski włóż żółtka i dodaj cukier i cukier waniliowy. Następnie mikserem na wysokich obrotach utrzyj całość na jasny kogel-mogel.
- Do utartych żółtek stopniowo dodawaj serek mascarpone i miksuj, aż masa stanie się puszysta i jednolita.
- Kawę zaparz i podstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj likier i wymieszaj.
- Każdy z biszkoptów namocz w kawie i układaj jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na warstwę biszkoptów połóż połowę kremu. Na warstwie kremu połóż pozostałe biszkopty, także zanurzone w kawie. Następnie połóż resztę kremu i wyrównaj wierzch.
- Wierzch ciasta posyp gorzkim kakao lub drobno zmieloną kawą. Następnie włóż tiramisu do lodówki na kilka godzin, by krem stężał.