Sernik na zimno można robić z różnych rodzajów sera. Przedstawiamy przepis na najłatwiejsze ciasto. Można zrobić je z zaledwie kilku składników. Do jego przyrządzenia można użyć ulubionych smaków galaretek. My podajemy przepis na truskawkowo-brzoskwiniowy, aksamitny deser. Wyjdzie rewelacyjny.
Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych
Do przygotowania sernika na zimno najlepiej będzie wybrać waniliowy smak serka homogenizowanego.
Składniki:
Na warstwę serową:
- kilogram serka homogenizowanego waniliowego
- dwie galaretki brzoskwiniowe,
- półtorej szklanki wrzątku.
Spód i wykończenie:
- dwie galaretki truskawkowe,
- dwie i pół szklanki wrzątku,
- szklanka owoców leśnych,
- paczka biszkoptów.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Jak zrobić sernik na zimno? Wystarczy przygotować galaretki, serki i biszkopty
Deser na bazie serka homogenizowanego jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Trzeba tylko rozpuścić galaretki, zmiksować je z serkiem i poczekać aż masa stężeje.
Przygotowanie:
- Rozpuść galaretki brzoskwiniowe we wrzątku. Kiedy ostygną, wstaw je do lodówki, aby lekko stężały.
- Wyłóż spód formy biszkoptami.
- Zmiksuj serki homogenizowane z tężejącą galaretką.
- Przygotowaną serową masę wyłóż na warstwę biszkoptów. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw je do lodówki na około godzinę.
- W tym czasie rozpuść galaretki truskawkowe w dwóch i pół szklanki wrzątku.
- Kiedy galaretka ostygnie, wstawiamy ją do lodówki, aby lekko stężała.
- Ułóż owoce na wierzchu ciasta i zalej je tężejącą galaretką.
- Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl