Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych - podajemy przepis na deser, który będzie bardzo łatwy w wykonaniu. Będziecie potrzebowali tylko galaretek, serków i paczki biszkoptów. Do ciasta można dodać ulubione owoce.
Fot. iStock
REKLAMA
REKLAMA
Sernik na zimno można robić z różnych rodzajów sera. Przedstawiamy przepis na najłatwiejsze ciasto. Można zrobić je z zaledwie kilku składników. Do jego przyrządzenia można użyć ulubionych smaków galaretek. My podajemy przepis na truskawkowo-brzoskwiniowy, aksamitny deser. Wyjdzie rewelacyjny.
REKLAMA
Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych
Do przygotowania sernika na zimno najlepiej będzie wybrać waniliowy smak serka homogenizowanego.
Składniki:
Na warstwę serową:
kilogram serka homogenizowanego waniliowego
dwie galaretki brzoskwiniowe,
półtorej szklanki wrzątku.
Spód i wykończenie:
dwie galaretki truskawkowe,
dwie i pół szklanki wrzątku,
szklanka owoców leśnych,
paczka biszkoptów.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Jak zrobić sernik na zimno? Wystarczy przygotować galaretki, serki i biszkopty
Deser na bazie serka homogenizowanego jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Trzeba tylko rozpuścić galaretki, zmiksować je z serkiem i poczekać aż masa stężeje.
Przygotowanie:
Rozpuść galaretki brzoskwiniowe we wrzątku. Kiedy ostygną, wstaw je do lodówki, aby lekko stężały.
Wyłóż spód formy biszkoptami.
Zmiksuj serki homogenizowane z tężejącą galaretką.
Przygotowaną serową masę wyłóż na warstwę biszkoptów. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw je do lodówki na około godzinę.
W tym czasie rozpuść galaretki truskawkowe w dwóch i pół szklanki wrzątku.
Kiedy galaretka ostygnie, wstawiamy ją do lodówki, aby lekko stężała.
Ułóż owoce na wierzchu ciasta i zalej je tężejącą galaretką.
Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl