-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić nuggetsy, żeby były jeszcze lepsze niż w fastfoodzie? Mięso to podstawa, ale zadbaj o panierkę
Jak zrobić nuggetsy, żeby były jeszcze lepsze niż w fastfoodzie? Panierka zawiera sekretny składnik
Nuggetsy uwielbiają wszyscy i można się spierać o to, które smakują lepiej: czy te z popularnych sieci fastfood, czy zrobione samodzielnie. Jeśli uważasz, że lepsze serwują popularne bary, to najpewniej nie znasz smaku domowych nuggetsów z chrupiącą panierką i delikatnym mięsnym środkiem. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich fantastyczną przekąską? Przygotuj kurczaka i parmezan.
Więcej przepisów na domowy fastfood znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nuggetsy to popularna przekąska z mięsa kurczaka. Zazwyczaj to po prostu kawałki mięsa obtoczone w panierce i usmażone na głębokim tłuszczu i podawane z sosami lub frytkami. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowe kąski z kurczaka, które smakują o niebo lepiej niż te, które serwują popularne bary szybkiej obsługi. Jak je zrobić? Do masy mięsnej dodaj kilka przypraw, ale najważniejszą jest panierka - nie może w niej zabraknąć parmezanu.
Jak zrobić nuggetsy?
Potrzebne składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka
- 3 jajka
- pół szklanki startego parmezanu
- bułka tarta
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
- opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Mięso z kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w malakserze. Nie musi być drobno zmielone - poszczeólne kawałki mięsa powinny być lekko wyczuwalne. Następnie dodaj przyprawy i wbij jajko i dodaj pół łyżki maki ziemniaczanej. Wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
- Do jednej miski wbij jajka i roztrzep je. Do głębszego talerza wsyp bułkę tartą wymieszaną z parmezanem, a na płaski talerz wsyp mąkę ziemniaczaną.
- Masę mięsną wyjmij z lodówki i zwilżonymi dłońmi odrywaj małe kawałki. Następnie każdy kawałek obtocz najpierw w mące ziemniaczanej, potem w jajku i bułce tartej.
- W garnku lub rondelku porządnie rozgrzej ok. 0,5 l oleju. Następnie wrzucaj nuggestsy i smaż je, aż panierka zacznie robić się złota. Następnie wyjmij je i osusz ręcznikiem papierowym. Podawaj z domowym sosem czosnkowym lub frytkami i surówką.