Jak zrobić nuggetsy, żeby były jeszcze lepsze niż w fastfoodzie? Panierka zawiera sekretny składnik

Nuggetsy uwielbiają wszyscy i można się spierać o to, które smakują lepiej: czy te z popularnych sieci fastfood, czy zrobione samodzielnie. Jeśli uważasz, że lepsze serwują popularne bary, to najpewniej nie znasz smaku domowych nuggetsów z chrupiącą panierką i delikatnym mięsnym środkiem. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich fantastyczną przekąską? Przygotuj kurczaka i parmezan.

Więcej przepisów na domowy fastfood znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nuggetsy to popularna przekąska z mięsa kurczaka. Zazwyczaj to po prostu kawałki mięsa obtoczone w panierce i usmażone na głębokim tłuszczu i podawane z sosami lub frytkami. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowe kąski z kurczaka, które smakują o niebo lepiej niż te, które serwują popularne bary szybkiej obsługi. Jak je zrobić? Do masy mięsnej dodaj kilka przypraw, ale najważniejszą jest panierka - nie może w niej zabraknąć parmezanu.

Jak zrobić nuggetsy?

Potrzebne składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka
  • 3 jajka
  • pół szklanki startego parmezanu
  • bułka tarta
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w malakserze. Nie musi być drobno zmielone - poszczeólne kawałki mięsa powinny być lekko wyczuwalne. Następnie dodaj przyprawy i wbij jajko i dodaj pół łyżki maki ziemniaczanej. Wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Do jednej miski wbij jajka i roztrzep je. Do głębszego talerza wsyp bułkę tartą wymieszaną z parmezanem, a na płaski talerz wsyp mąkę ziemniaczaną. 
  3. Masę mięsną wyjmij z lodówki i zwilżonymi dłońmi odrywaj małe kawałki. Następnie każdy kawałek obtocz najpierw w mące ziemniaczanej, potem w jajku i bułce tartej. 
  4. W garnku lub rondelku porządnie rozgrzej ok. 0,5 l oleju. Następnie wrzucaj nuggestsy i smaż je, aż panierka zacznie robić się złota. Następnie wyjmij je i osusz ręcznikiem papierowym. Podawaj z domowym sosem czosnkowym lub frytkami i surówką.
Więcej o: