Boże Narodzenie na polskich stołach wygląda dość podobnie. Jedną z głównych tradycji jest dwanaście wigilijnych potraw na stole. Różnią się one jednak w zależności od regionu. Bryndzylki, zupa brzadowa, a może kutia? Oto kilka dań, które warto spróbować podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.
Zupa brzadowa to nic innego jak postna zupa z suszonych owoców. Można podawać ją z różnymi kluskami - lanymi, kładzionymi czy kartoflanymi. Do tej potrawy dodaje się wędzone śliwki - można użyć też suszonych. Inne owoce, z których przygotowuje się tę świąteczną potrawę to gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie. Zupę można przyrządzać z dodatkiem mleka lub śmietany.
Nazwa "bryndzylki" pochodzi od bryndzy, czyli sera z owczego mleka o bardzo intensywnym smaku. Bryndzylki to rodzaj pierogów z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem z bryndzy i oscypka. Jak się je przyrządza? Faszerowane pierogi zapieka się w piecu. Będą wspaniałym pomysłem na świąteczne danie.
Kutia pojawiła się we wschodnich częściach Europy we wczesnym średniowieczu. Ma bardzo długą historię i orientalne korzenie. Kutia to połączenie pszenicy, maku, orzechów, rodzynek, miodu i skórki pomarańczowej. Po jej przygotowaniu dobrze jest wstawić kutię do lodówki, aby składniki się przegryzł. Mak, który znajduje się w tej potrawie może świadczyć o jej bliskowschodnim charakterze.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl