Bryndzylki, zupa brzadowa, czyli świąteczne tradycje kulinarne Polski. Tych potraw mogliście nie znać

Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne w Polsce różnią się w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Oto kilka potraw, których mogliście nie znać, a są godne uwagi. Chodzi o kuchnię kaszubską, podhalańską i wschodnich części naszego kraju.

Boże Narodzenie na polskich stołach wygląda dość podobnie. Jedną z głównych tradycji jest dwanaście wigilijnych potraw na stole. Różnią się one jednak w zależności od regionu. Bryndzylki, zupa brzadowa, a może kutia? Oto kilka dań, które warto spróbować podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Zupa brzadowa, czyli kaszubska, postna zupa

Zupa brzadowa to nic innego jak postna zupa z suszonych owoców. Można podawać ją z różnymi kluskami - lanymi, kładzionymi czy kartoflanymi. Do tej potrawy dodaje się wędzone śliwki - można użyć też suszonych. Inne owoce, z których przygotowuje się tę świąteczną potrawę to gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie. Zupę można przyrządzać z dodatkiem mleka lub śmietany.

Podhalańskie bryndzylki - pierogi z oscypkiem i bryndzą

Nazwa "bryndzylki" pochodzi od bryndzy, czyli sera z owczego mleka o bardzo intensywnym smaku. Bryndzylki to rodzaj pierogów z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem z bryndzy i oscypka. Jak się je przyrządza? Faszerowane pierogi zapieka się w piecu. Będą wspaniałym pomysłem na świąteczne danie. 

Kutia, czyli słodkie danie podawane na wschodniej stronie Polski

Kutia pojawiła się we wschodnich częściach Europy we wczesnym średniowieczu. Ma bardzo długą historię i orientalne korzenie. Kutia to połączenie pszenicy, maku, orzechów, rodzynek, miodu i skórki pomarańczowej. Po jej przygotowaniu dobrze jest wstawić kutię do lodówki, aby składniki się przegryzł. Mak, który znajduje się w tej potrawie może świadczyć o jej bliskowschodnim charakterze.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: