Nie dodasz tego składnika, a wypiek wyjdzie suchy jak wiór. Bez niego nie będzie smakował tak samo

Dokładność w przygotowywaniu wypieków jest bardzo ważna. Jeśli ominie się chociaż jeden składnik może skończyć się to niepowodzeniem. Co zaburzy smak tego ciasta? Jeden ważny produkt, po który zazwyczaj sięga się w sezonie jesienno-zimowym.

Ciasto pomarańczowo-makowe to idealna propozycja zarówno na świąteczne stoły, jak i na poczęstunek do gorącej kawy czy herbaty. Połączenie aromatu waniliowego, skórki pomarańczy i maku sprawia, że chce się do niego wracać przy każdej okazji. Zrobisz ten wypiek raz, a ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Jednak jeśli pominiesz jeden krok może nie wyjść tak jak chciałeś. Mowa tu o dodaniu soku pomarańczowego. Nie tylko dodaje smaku, a także sprawia, że ciasto jest odpowiednio wilgotne. Pominięcie go sprawi, że wypiek będzie suchy i twardy.

Przepis na ciasto pomarańczowo-makowe

Składniki

  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki jogurtu greckiego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ szklanki maku,
  • sok i skórka z 1,5 pomarańczy,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szklanka cukru,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, mak, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj produkty.
  2. W drugiej misce umieść cukier i tartą skórkę pomarańczy. Po wymieszaniu masa powinna mieć pomarańczowy kolor.
  3. W trzeciej misce umieść jogurt grecki, jajka, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. Połącz wszystko za pomocą miksera.
  4. Do miski z mąką i makiem wlej wszystkie pozostałe składniki cały czas miksując na małych obrotach. Ostatnim produktem, który trzeba dodać jest oliwa z oliwek.
  5. Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się ta do piernika.
  6. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 55 minut.
  7. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.