-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie dodasz tego składnika, a wypiek wyjdzie suchy jak wiór. Bez niego nie będzie smakował tak samo
Nie dodasz tego składnika, a wypiek wyjdzie suchy jak wiór. Bez niego nie będzie smakował tak samo
Dokładność w przygotowywaniu wypieków jest bardzo ważna. Jeśli ominie się chociaż jeden składnik może skończyć się to niepowodzeniem. Co zaburzy smak tego ciasta? Jeden ważny produkt, po który zazwyczaj sięga się w sezonie jesienno-zimowym.
Ciasto pomarańczowo-makowe to idealna propozycja zarówno na świąteczne stoły, jak i na poczęstunek do gorącej kawy czy herbaty. Połączenie aromatu waniliowego, skórki pomarańczy i maku sprawia, że chce się do niego wracać przy każdej okazji. Zrobisz ten wypiek raz, a ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Jednak jeśli pominiesz jeden krok może nie wyjść tak jak chciałeś. Mowa tu o dodaniu soku pomarańczowego. Nie tylko dodaje smaku, a także sprawia, że ciasto jest odpowiednio wilgotne. Pominięcie go sprawi, że wypiek będzie suchy i twardy.
Przepis na ciasto pomarańczowo-makowe
Składniki
- 4 jajka,
- 1,5 szklanki mąki,
- ¾ szklanki jogurtu greckiego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ szklanki maku,
- sok i skórka z 1,5 pomarańczy,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szklanka cukru,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, mak, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj produkty.
- W drugiej misce umieść cukier i tartą skórkę pomarańczy. Po wymieszaniu masa powinna mieć pomarańczowy kolor.
- W trzeciej misce umieść jogurt grecki, jajka, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. Połącz wszystko za pomocą miksera.
- Do miski z mąką i makiem wlej wszystkie pozostałe składniki cały czas miksując na małych obrotach. Ostatnim produktem, który trzeba dodać jest oliwa z oliwek.
- Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się ta do piernika.
- Ciasto wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 55 minut.
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.