Keks - przepis sprawdzony na wielopokoleniowej rodzinie. Każdy chciał dokładkę

Sprawdzony przepis na keks to podstawa udanego wypieku. Święta Bożego Narodzenia bez keksu? To nie może się udać! Keks z dodatkiem jabłek i bakalii to sama rozkosz dla podniebienia. Sprawdź, jak zrobić wilgotny keks, który stanie się twoim popisowym ciastem.

Keks świąteczny - wilgotny i aromatyczny. Jak zrobić najlepsze świąteczne ciasto?

Keks świąteczny musi być wilgotny, w przeciwnym wypadku nie będzie smaczny. W świątecznym okresie nie ma nic lepszego, niż gorąca zimowa herbata z imbirem i cytryną czy poranna aromatyczna kawa z cynamonem i do tego kawałek przepysznego słodkiego keksu. Keks z jabłkami komponuje się też znakomicie z kakao. Poniżej najszybszy przepis na wyśmienity keks z jabłkami.

Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami. Zdjęcie ilustracyjnePotrawy świąteczne, które można mrozić - lista dań i przepisy

Składniki:

  • 3 jaja kurze
  • około 120 g masła prawdziwego
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 125 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 100-150 g bakalii + 2 łyżki mąki do obtoczenia
  • 1-2 jabłka
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • cynamon, ekstrakt z wanilii

Keks to tradycyjny, świąteczny wypiek.Keks to tradycyjny, świąteczny wypiek. zdjęcie ilustracyjne/ Azurita, iStock

Sposób wykonania:

  1. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać stopniowo jajka, cały czas miksując.
  3. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i wanilią oraz cynamonem.
  4. Dołożyć suche produkty do masy. Zmiksować.
  5. Jabłko umyć, obrać i pokroić.
  6. Bakalie obtoczyć w mące.
  7. Do masy dołożyć jabłka, bakalie, skórkę.
  8. Wymieszać.
  9. Przygotować blaszkę. Nagrzać piekarnik. Włożyć masę do formy i piec przez godzinę w temperaturze około 180 stopni.

Ważna wskazówka: Produkty muszą mieć pokojową temperaturę.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Karp na święta. Przepis Ewy Wachowicz na drogocenną rybę. Zdjęcie ilustracyjneKarp na święta. Przepis Ewy Wachowicz vs marynata do ryby Magdy Gessler

Keks wilgotny - przepis, który musi się udać

Keks wilgotny można przygotować także w nieco inny sposób. Sprawdzony przepis gwarantuje nam łatwość wypieku, a przy tym naprawdę niezwykły smak. Poniżej receptura.

Przepis na keks bakaliowy wilgotny:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około 450 g mąki
  • szklanka cukru białego
  • 2-3 jaja
  • 250 ml mleka krowiego
  • 120 g masła
  • około 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia
  • szklanka bakalii
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • pół szklanki sody oczyszczonej
  • około 2-3 łyżek cukru pudru

Keks z owocami kandyzowanymi.Keks z owocami kandyzowanymi. zdjęcie ilustracyjne/ repinanatoly, iStock

Sposób przyrządzenia:

  1. Masło rozpuścić na wolnym ogniu.
  2. Dodać cukier i wymieszać.
  3. Ostudzić.
  4. Dołożyć jajka. Ponownie utrzeć.
  5. Przesiać mąkę, dołożyć sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać i dołożyć do masy masłowej.
  6. Dorzucić posiekane bakalie, orzechy. Wymieszać.
  7. Podgrzać piekarnik. Przełożyć masę do keksówki.
  8. Piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
  10. Ciasto gotowe do podania.

Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku

Więcej o: