Keks świąteczny - wilgotny i aromatyczny. Jak zrobić najlepsze świąteczne ciasto?
Keks świąteczny musi być wilgotny, w przeciwnym wypadku nie będzie smaczny. W świątecznym okresie nie ma nic lepszego, niż gorąca zimowa herbata z imbirem i cytryną czy poranna aromatyczna kawa z cynamonem i do tego kawałek przepysznego słodkiego keksu. Keks z jabłkami komponuje się też znakomicie z kakao. Poniżej najszybszy przepis na wyśmienity keks z jabłkami.
Składniki:
- 3 jaja kurze
- około 120 g masła prawdziwego
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 125 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 100-150 g bakalii + 2 łyżki mąki do obtoczenia
- 1-2 jabłka
- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- cynamon, ekstrakt z wanilii
Keks to tradycyjny, świąteczny wypiek. zdjęcie ilustracyjne/ Azurita, iStock
Sposób wykonania:
- Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
- Dodać stopniowo jajka, cały czas miksując.
- Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i wanilią oraz cynamonem.
- Dołożyć suche produkty do masy. Zmiksować.
- Jabłko umyć, obrać i pokroić.
- Bakalie obtoczyć w mące.
- Do masy dołożyć jabłka, bakalie, skórkę.
- Wymieszać.
- Przygotować blaszkę. Nagrzać piekarnik. Włożyć masę do formy i piec przez godzinę w temperaturze około 180 stopni.
Ważna wskazówka: Produkty muszą mieć pokojową temperaturę.
Zobacz wideo
Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Keks wilgotny - przepis, który musi się udać
Keks wilgotny można przygotować także w nieco inny sposób. Sprawdzony przepis gwarantuje nam łatwość wypieku, a przy tym naprawdę niezwykły smak. Poniżej receptura.
Przepis na keks bakaliowy wilgotny:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- około 450 g mąki
- szklanka cukru białego
- 2-3 jaja
- 250 ml mleka krowiego
- 120 g masła
- około 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia
- szklanka bakalii
- pół szklanki posiekanych orzechów
- pół szklanki sody oczyszczonej
- około 2-3 łyżek cukru pudru
Keks z owocami kandyzowanymi. zdjęcie ilustracyjne/ repinanatoly, iStock
Sposób przyrządzenia:
- Masło rozpuścić na wolnym ogniu.
- Dodać cukier i wymieszać.
- Ostudzić.
- Dołożyć jajka. Ponownie utrzeć.
- Przesiać mąkę, dołożyć sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać i dołożyć do masy masłowej.
- Dorzucić posiekane bakalie, orzechy. Wymieszać.
- Podgrzać piekarnik. Przełożyć masę do keksówki.
- Piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
- Ciasto gotowe do podania.
Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku