Sprawdzony przepis na keks to podstawa udanego wypieku. Święta Bożego Narodzenia bez keksu? To nie może się udać! Keks z dodatkiem jabłek i bakalii to sama rozkosz dla podniebienia. Sprawdź, jak zrobić wilgotny keks, który stanie się twoim popisowym ciastem.
istock / Sarsmis
REKLAMA
REKLAMA
Keks świąteczny - wilgotny i aromatyczny. Jak zrobić najlepsze świąteczne ciasto?
Keks świąteczny musi być wilgotny, w przeciwnym wypadku nie będzie smaczny. W świątecznym okresie nie ma nic lepszego, niż gorąca zimowa herbata z imbirem i cytryną czy poranna aromatyczna kawa z cynamonem i do tego kawałek przepysznego słodkiego keksu. Keks z jabłkami komponuje się też znakomicie z kakao. Poniżej najszybszy przepis na wyśmienity keks z jabłkami.
REKLAMA
Składniki:
3 jaja kurze
około 120 g masła prawdziwego
250 g mąki pszennej tortowej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
około 125 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 100-150 g bakalii + 2 łyżki mąki do obtoczenia
1-2 jabłka
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
cynamon, ekstrakt z wanilii
Keks to tradycyjny, świąteczny wypiek.zdjęcie ilustracyjne/ Azurita, iStock
Sposób wykonania:
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać stopniowo jajka, cały czas miksując.
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i wanilią oraz cynamonem.
Dołożyć suche produkty do masy. Zmiksować.
Jabłko umyć, obrać i pokroić.
Bakalie obtoczyć w mące.
Do masy dołożyć jabłka, bakalie, skórkę.
Wymieszać.
Przygotować blaszkę. Nagrzać piekarnik. Włożyć masę do formy i piec przez godzinę w temperaturze około 180 stopni.
Ważna wskazówka: Produkty muszą mieć pokojową temperaturę.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Keks wilgotny - przepis, który musi się udać
Keks wilgotny można przygotować także w nieco inny sposób. Sprawdzony przepis gwarantuje nam łatwość wypieku, a przy tym naprawdę niezwykły smak. Poniżej receptura.
Przepis na keks bakaliowy wilgotny:
Składniki, które są nam potrzebne to:
około 450 g mąki
szklanka cukru białego
2-3 jaja
250 ml mleka krowiego
120 g masła
około 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia
szklanka bakalii
pół szklanki posiekanych orzechów
pół szklanki sody oczyszczonej
około 2-3 łyżek cukru pudru
Keks z owocami kandyzowanymi.zdjęcie ilustracyjne/ repinanatoly, iStock
Sposób przyrządzenia:
Masło rozpuścić na wolnym ogniu.
Dodać cukier i wymieszać.
Ostudzić.
Dołożyć jajka. Ponownie utrzeć.
Przesiać mąkę, dołożyć sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać i dołożyć do masy masłowej.