Keks - stary przepis w wielu domach już dawno odszedł w zapomnienie, a szkoda, gdyż tradycyjne receptury często są znacznie lepsze niż te, które na przestrzeni lat uległy wielu modyfikacjom. Keks królewski to doskonały wybór, jeśli chodzi o powrót do znanych od lat przepisów. Słodkości są niezbędnym dodatkiem świątecznego menu, a to ciasto pokocha cała rodzina. Oto sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.
Składniki: 150 g mąki typ 450, 50 g mąki żytniej, 40 g mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 120 g cukru, 3/4 kostki masła, 60 g orzechów włoskich i laskowych, 40 g żurawiny, 50 g moreli i śliwki suszonej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 szklanki mleka, szczypta soli.
Przygotowanie:
Keks czekoladowy można wykonać na wiele różnych sposobów. Warto jednak pamiętać, że receptury, które zawierają proste, sprawdzone połączenia składników są dużo lepszym wyjściem niż używanie gotowych czekolad, których skład budzi zastrzeżenia np. z uwagi na zawartość oleju palmowego.
Składniki: 20 g kakao, 300 g mąki tortowej pszennej typ 450, kostka masła, 200 g cukru, 5 jajek rozmiar M, 350 g bakalii (ulubionych, np. rodzynek, orzechów, żurawiny), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Przygotowanie:
Keks z jabłkami może być ciekawym pomysłem, ale trzeba pamiętać, że ideą ciast typu keks jest to, że dodane tam bakalie to suszone lub kandyzowane owoce i orzechy. Nie da się więc zrobić tego rodzaju wypieku ze świeżych jabłek, ale można kupić już ususzone i je wykorzystać jako składnik do ciasta albo samemu ususzyć i użyć.
Jest wiele przepisów, w których możemy wykorzystać świeże jabłka i taki wypiek również będzie świetnym pomysłem na wigilijny stół. Można znaleźć liczne receptury na ciasta np. z musem jabłkowym na biszkopcie, jabłecznik z musem jabłkowym i budyniem, czy kruche ciasto z prażonymi jabłkami bądź nawet z surowymi, tartymi na tarce. Ciekawe jest to, że często nazwa jabłecznik i szarlotka bywa używane zamiennie – tymczasem są to 2 różne rodzaje wypieków. Jabłecznik może mieć różne rodzaje ciasta np. kruche, biszkoptowe, drożdżowe i może być podawany na zimno lub na ciepło. Tymczasem szarlotka to rodzaj ciasta pochodzący z Francji i wykonywane jest na cieście kruchym lub półkruchym, a podawane jest na zimno.
Tutaj decyduje to, co lubi rodzina i my. Jeśli lubimy suszone jabłka, spokojnie można dodać je do mieszanki bakaliowej do wybranej formy keksa. Jeśli zaś lubimy jabłka bardziej soczyste w formie musu lub prażonej kostki, czasem wymieszanej z cynamonem, to można wybrać szarlotkę czy jabłecznik, które również świetnie nadają się na wigilijny stół.
Zobacz też: Keks - przepis na tradycyjne ciasto z bakaliami. Deser słodki i bogaty w dodatki