Keks makowy z bakaliami łączy w sobie wszystko to, co w cieście typu keks najlepsze. Decydując się na zrobienie takiego wypieku według wybranego przez siebie przepisu na keks makowy, możemy dodać ulubioną, wybraną mieszankę bakalii, czyli suszonych i kandyzowanych owoców połączonych z chrupiącymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Ciasto polać możemy czekoladą, lukrem i posypać cukrowymi posypkami lub kandyzowanymi owocami. Możliwości są nieskończone.
Przepis na keks makowy można znaleźć w Internecie bez większego problemu w różnych, ciekawych odsłonach. Warto wybierać przepisy sprawdzone, ale i nie można bać się eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych receptur. Oto jeden z przepisów polecanych przez internautów.
Składniki: 25 dag maku, 6 jajek rozmiar M, 2 łyżki bułki tartej, opakowanie cukru waniliowego, 25 dag różnych bakalii
Przygotowanie:
Keks makowy z gotowej masy makowej również jest możliwy do wykonania. Na pewno jest to dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują dużą ilością czasu, ponieważ takie rozwiązanie jest dużo szybsze niż samodzielne przygotowywanie masy z suchego maku. Ciasto też może okazać się bardziej wilgotne niż wtedy, gdy sami mieszamy bakalie. Trzeba mieć na uwadze, że nie zawsze skład takich mieszanek jest warty oszczędzania czasu. Jeśli jednak gotowa masa makowa ma dobry skład, można śmiało wykorzystać ją do pieczenia i ułatwić sobie pracę.
Keks makowy Ewy Wachowicz, która od lat dzieli się swoimi przepisami i pomysłami kulinarnymi, to świetny pomysł, jeśli szuka się sprawdzonych i dobrych rozwiązań.
Składniki: szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka suchego maku, 4 jajka, szklanka cukru pudru, kostka masła, kilka kropel aromatu rumowego, 4 łyżki posiekanych bakalii, łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Jak widać z opisanych sposobów i receptur, jest wiele pomysłów, które z powodzeniem sprawdzają się na świątecznym stole. Wybór w zasadzie zależy od tego, co lubimy. Keks makowy może być z samym makiem, z makiem i bakaliami, z gotowej masy makowej, z czekoladą lub bez. Kuchnia to cudowne miejsce, w którym można sprawdzać różne możliwości i wybierać, co najbardziej smakuje nam i naszej rodzinie.
Zobacz też: Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, które zachwycą gości