Keks makowy, czyli smakowity pomysł na wigilijny deser

Keks makowy to idealne połączenie pysznego, słodkiego ciasta z makiem, który nieodzownie kojarzy się ze świętami. Dowiedz się, jakie możliwości daje to pyszne połączenie!

Keks makowy z bakaliami – rozwiązanie idealne

Keks makowy z bakaliami łączy w sobie wszystko to, co w cieście typu keks najlepsze. Decydując się na zrobienie takiego wypieku według wybranego przez siebie przepisu na keks makowy, możemy dodać ulubioną, wybraną mieszankę bakalii, czyli suszonych i kandyzowanych owoców połączonych z chrupiącymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Ciasto polać możemy czekoladą, lukrem i posypać cukrowymi posypkami lub kandyzowanymi owocami. Możliwości są nieskończone.

Keks to obowiązkowy wypiek na świętaKeks: stary przepis, pozwalający na powrót do smaków staropolskich

Przepis na keks makowy – sprawdzony i pyszny pomysł

Przepis na keks makowy można znaleźć w Internecie bez większego problemu w różnych, ciekawych odsłonach. Warto wybierać przepisy sprawdzone, ale i nie można bać się eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych receptur. Oto jeden z przepisów polecanych przez internautów.

Składniki: 25 dag maku, 6 jajek rozmiar M, 2 łyżki bułki tartej, opakowanie cukru waniliowego, 25 dag różnych bakalii

Przygotowanie:

  1. Mak sparzyć i odcedzić na gęstym sitku, a następnie trzy razy przekręcić przez maszynę.
  2. Bakalie posiekać.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do momentu, aż będzie prawie biała. Wtedy dodać mak i delikatnie wymieszać.
  4. Do masy dodać bakalie, bułkę tartą i wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i na koniec dodać cukier waniliowy.
  6. Masę wymieszać delikatnie z pianą i przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę na funkcji grzania góra – dół.
  8. Po wystudzeniu ciasto można polać lukrem i posypać bakaliami.
Zobacz wideo Próżniak, czyli gdy bakalie w keksie zastąpimy jabłkami

Keks makowy z gotowej masy makowej – czy to dobry pomysł?

Keks makowy z gotowej masy makowej również jest możliwy do wykonania. Na pewno jest to dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują dużą ilością czasu, ponieważ takie rozwiązanie jest dużo szybsze niż samodzielne przygotowywanie masy z suchego maku. Ciasto też może okazać się bardziej wilgotne niż wtedy, gdy sami mieszamy bakalie. Trzeba mieć na uwadze, że nie zawsze skład takich mieszanek jest warty oszczędzania czasu. Jeśli jednak gotowa masa makowa ma dobry skład, można śmiało wykorzystać ją do pieczenia i ułatwić sobie pracę.

Keks to tradycyjny, świąteczny wypiek.Keks to tradycyjny, świąteczny wypiek. zdjęcie ilustracyjne/ Azurita, iStock

Keks makowy Ewy Wachowicz, czyli przepis na sukces na świątecznym stole

Keks makowy Ewy Wachowicz, która od lat dzieli się swoimi przepisami i pomysłami kulinarnymi, to świetny pomysł, jeśli szuka się sprawdzonych i dobrych rozwiązań.

Składniki: szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka suchego maku, 4 jajka, szklanka cukru pudru, kostka masła, kilka kropel aromatu rumowego, 4 łyżki posiekanych bakalii, łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić. Odstawić, by przestygło.
  2. Jajka wybić do miski, wsypać cukier i ubić. Gdy zbieleją, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Wsypać mak i zmiksować na niedużych obrotach.
  4. Dolać przestudzone masło, cały czas ucierając.
  5. Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do ciasta.
  6. Dodać aromat rumowy. Wymieszać szpatułką i przełożyć do keksówki (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą).
  7. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. 
  8. Po wystudzeniu polać czekoladą (wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła). Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Keks świąteczny można przygotować na wiele sposobów.Keks. Przepis Magdy Gessler to niejedyny sposób na wyjątkowy wypiek świąteczny

Jak zrobić keks makowy? Odpowiedź jest prosta – tak, jak lubimy

Jak widać z opisanych sposobów i receptur, jest wiele pomysłów, które z powodzeniem sprawdzają się na świątecznym stole. Wybór w zasadzie zależy od tego, co lubimy. Keks makowy może być z samym makiem, z makiem i bakaliami, z gotowej masy makowej, z czekoladą lub bez. Kuchnia to cudowne miejsce, w którym można sprawdzać różne możliwości i wybierać, co najbardziej smakuje nam i naszej rodzinie.

Zobacz też: Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, które zachwycą gości

Więcej o: