Placki twarogowe z budyniem, czyli nic dodać, nic ująć - śniadanie idealne. Będą puszyste, ale uważaj na pianę

Placki twarogowe smakują jak mini serniczki z patelni, a ich przygotowanie jest banalne. Jeśli chcesz słodko zacząć dzień, takie placuszki to najlepszy pomysł na śniadanie. Jak je zrobić, żeby były puszyste i delikatne? Odpowiednio obejdź się z jajkiem.

Więcej przepisów na słodkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki twarogowe z dodatkiem proszku budyniowego zrobisz w kilka minut, a humor poprawią ci na cały dzień. Jeśli doskwiera ci jesienna chandra lub opornie idzie ci wejście w nowy dzień, zrób placuszki - to zawsze dobry pomysł.

Placki twarogowe z budyniem

Składniki:

  • 200 g zmielonego twarogu (najlepiej sprawdzi się półtłusty)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 średnie jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • ulubione dodatki do podania

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka przełóż do miski.
  2. Do miski dodaj twaróg, oba cukry oraz budyń. Następnie wszystko zmiksuj na gładką masę. 
  3. Ostrożnie dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając szpatułką. Róż to delikatnie, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Nakładaj porcje ciasta na placki i na umiarkowanym ogniu smaż z obu stron, aż będą lekko rumiane. 
Więcej o: