-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki twarogowe z budyniem, czyli nic dodać, nic ująć - śniadanie idealne. Będą puszyste, ale uważaj na pianę
Placki twarogowe z budyniem, czyli nic dodać, nic ująć - śniadanie idealne. Będą puszyste, ale uważaj na pianę
Placki twarogowe smakują jak mini serniczki z patelni, a ich przygotowanie jest banalne. Jeśli chcesz słodko zacząć dzień, takie placuszki to najlepszy pomysł na śniadanie. Jak je zrobić, żeby były puszyste i delikatne? Odpowiednio obejdź się z jajkiem.
Więcej przepisów na słodkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki twarogowe z dodatkiem proszku budyniowego zrobisz w kilka minut, a humor poprawią ci na cały dzień. Jeśli doskwiera ci jesienna chandra lub opornie idzie ci wejście w nowy dzień, zrób placuszki - to zawsze dobry pomysł.
Placki twarogowe z budyniem
Składniki:
- 200 g zmielonego twarogu (najlepiej sprawdzi się półtłusty)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 średnie jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- olej lub masło klarowane do smażenia
- ulubione dodatki do podania
Sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka przełóż do miski.
- Do miski dodaj twaróg, oba cukry oraz budyń. Następnie wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Ostrożnie dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając szpatułką. Róż to delikatnie, by nie uszkodzić struktury piany.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Nakładaj porcje ciasta na placki i na umiarkowanym ogniu smaż z obu stron, aż będą lekko rumiane.