Naleśniki bez jajka, za to z bombą błonnikową. Dodaj produkt z listy superfoods dla zdrowia i smaku

Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalna potrawa. Przepis każdy zna i osoby, które mają alergię na jajka, rezygnują z przyjemności jedzenia naleśników. Niepotrzebnie. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki bez jajka, za to z dodatkiem polskiego superfood, czyli siemienia lnianego. Zanim miłośnicy tradycji się oburzą, warto najpierw ich spróbować - są genialne i mają w sobie prawdziwą "bombę błonnikową".

Więcej przepisów z użyciem superfoods znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naleśniki idealnie sprawdzają się na śniadanie podane na słodko z owocami, są idealne na obiad np. zapiekane z mięsem mielonym lub na kolację, kiedy chcemy oddać się odpoczynkowi w towarzystwie najlepszego comfort food. Jednak osoby, które na przykład mają energię na jajka lub stosują dietę wegańską (mleko przecież można zastąpić napojem roślinnym) obchodzą się smakiem. Na szczęście jesteśmy my i z chęcią podpowiemy, jak zrobić naleśniki bez jajka, które tak naprawdę ma jedynie właściwości spajające - nie dodaje naleśnikom smaku. Zamiast jajka dodaj kleik z siemienia lnianego. Twoje naleśniki będą nie tylko bardziej sprężyste, ale także znacznie zdrowsze. 

Idealne puree z ziemniaków? Ten patent podbije smakSekret idealnego puree? Wykorzystaj trik Francuzów

Naleśniki bez jajka

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody
  • pół łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania kleiku z siemienia lnianego. Siemię wsyp do miseczki, dodaj sodę i zalej wodą. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. 
  2. Przygotuj miskę i wlej do niej mleko, wodę, kleik i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj mąkę, nie przerywając miksowania. Na samym końcu dodaj olej (1 łyżka wystarczy). Miskę z ciastem odłóż na kilka minut.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i kiedy będzie gorący, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą rumiane z obu stron. 

Zupa z dyni Karola Okrasy to rozkosz dla podniebieniaZupa z dyni Karola Okrasy. Ten składnik doskonale podkreśla jej słodycz

Tak przygotowane naleśniki podawaj w swój ulubiony sposób. Dzięki dodatkowi kleiku będą sprężyste i elastyczne, idealnie więc sprawdzą się do krokietów.

Więcej o: