Marynaty do kurczaka przydają się nie tylko wtedy, gdy chcemy mięso upiec w piekarniku. Najczęściej sięgamy po marynaty do kurczaka na grilla. Szukasz łatwej marynaty do przygotowania obiadu? Marynata zmienia smak i powoduje, że mięso staje się kruche. Dlatego dobra zaprawa to gwarantowany sukces całej potrawy.
Prosta marynata do kurczaka na grilla zupełnie może odmienić smak mięsa i sprawić, że będzie ono miękkie i soczyste. Marynata ziołowo – czosnkowa jest wyjątkowo uniwersalna. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, batatami oraz dynią. Mięso przygotowane w tej marynacie możemy piec w piekarniku, dusić lub grillować.
Składniki: pęczek natki pietruszki, 2-3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, liście laurowe, sól i pieprz
Przygotowanie:
Marynaty do kurczaka to świetny sposób na dania z grilla, na codzienny obiad lub domówkę. Mięso z kurczaka niezależnie czy preferujemy udka, piersi lub skrzydełka przyrządzone w marynacie wyjdą soczyste i miękkie. Poniżej przedstawiamy marynaty, które są idealne do chudego mięsa. Drób w marynacie trzymamy w lodówce minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Pamiętajmy - im dłużej marynujemy, tym smak potrawy będzie intensywniejszy. Tak przygotowane mięso kurczaka jest gotowe do pieczenia czy grillowania.
Marynata miodowo – musztardowa
Składniki: oliwa z oliwek, ocet winny, miód, musztarda francuska, musztarda Dijon, sól i pieprz
Przygotowanie:
W misce dokładnie mieszamy oliwę z octem winnym, płynnym miodem i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy więcej miodu czy octu, aby zbalansować smak. Jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak możemy dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku.
Marynata do kurczaka pieczonego sprawia, że nasze danie staje się niepowtarzalne. Przygotowanie drobiu w piekarniku nie jest trudne, ale często zdarza się, że mięso jest suche i gumowate. Użycie odpowiedniej marynaty zmniejsza to ryzyko - kurczak staje się nie tylko aromatyczny, ale również mięciutki.
Marynata jogurtowo – miętowa z kurkumą
Składniki: jogurt naturalny, sok z limonki, garść mięty, garść kolendry, czosnek, świeży starty imbir, łyżeczka kurkumy, sól i pieprz czarny
Przygotowanie:
Powyżej przedstawione receptury możemy zastosować nie tylko do kurczaka, ale też do innych mięs drobiowych. Generalnie marynata do udek z kurczaka czy innych tego rodzaju mięs nie różni się niczym. Warto jednak zawsze próbować nowych połączeń i dokładać do zapraw składniki, które szczególnie lubimy, pamiętając, że mięso pieczone czy grillowane szczególnie dobrze komponuje się z ziołami, miodem i wyrazistymi przyprawami.
Zobacz też: Dolej do marynaty szklankę słodkiego napoju, a karkówka zaskoczy cię smakiem. Prosty przepis na obiad