Marynaty do kurczaka. Jak zamarynować mięso, aby wyszło idealne?

Marynaty do kurczaka różnią się między sobą, w zależności od tego w jaki sposób chcemy przygotować kurczaka. Mogą być pikantne, łagodne, słodko-kwaśne - pomysłów może być cała masa, a ogranicza nas jedynie kulinarna wyobraźnia.

Marynata do kurczaka na grilla. Nie będziesz mógł się od niej odzwyczaić!

Marynaty do kurczaka przydają się nie tylko wtedy, gdy chcemy mięso upiec w piekarniku. Najczęściej sięgamy po marynaty do kurczaka na grilla. Szukasz łatwej marynaty do przygotowania obiadu? Marynata zmienia smak i powoduje, że mięso staje się kruche. Dlatego dobra zaprawa to gwarantowany sukces całej potrawy.

Prosta marynata do kurczaka na grilla. Marynata ziołowo – czosnkowa 

Prosta marynata do kurczaka na grilla zupełnie może odmienić smak mięsa i sprawić, że będzie ono miękkie i soczyste. Marynata ziołowo – czosnkowa jest wyjątkowo uniwersalna. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, batatami oraz dynią. Mięso przygotowane w tej marynacie możemy piec w piekarniku, dusić lub grillować. 

Składniki: pęczek natki pietruszki, 2-3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, liście laurowe, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wlewamy oliwę, miód i sok z cytryny.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dodajemy liście laurowe. 
  5. Gotową marynatę wykorzystujemy do natarcia mięsa - odstawiamy je do lodówki na minimum 2 godziny.
Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?

Marynaty do kurczaka to świetny sposób na dania z grilla, na codzienny obiad lub domówkę. Mięso z kurczaka niezależnie czy preferujemy udka, piersi lub skrzydełka przyrządzone w marynacie wyjdą soczyste i miękkie. Poniżej przedstawiamy marynaty, które są idealne do chudego mięsa. Drób w marynacie trzymamy w lodówce minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Pamiętajmy - im dłużej marynujemy, tym smak potrawy będzie intensywniejszy. Tak przygotowane mięso kurczaka jest gotowe do pieczenia czy grillowania.

Marynata miodowo – musztardowa

Składniki: oliwa z oliwek, ocet winny, miód, musztarda francuska, musztarda Dijon, sól i pieprz

Przygotowanie:

W misce dokładnie mieszamy oliwę z octem winnym, płynnym miodem i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy więcej miodu czy octu, aby zbalansować smak. Jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak możemy dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Marynata do kurczaka pieczonego. Niezapomniany smak

Marynata do kurczaka pieczonego sprawia, że nasze danie staje się niepowtarzalne. Przygotowanie drobiu w piekarniku nie jest trudne, ale często zdarza się, że mięso jest suche i gumowate. Użycie odpowiedniej marynaty zmniejsza to ryzyko - kurczak staje się nie tylko aromatyczny, ale również mięciutki. 

Marynata jogurtowo – miętowa z kurkumą

Składniki: jogurt naturalny, sok z limonki, garść mięty, garść kolendry, czosnek, świeży starty imbir, łyżeczka kurkumy, sól i pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Do miseczki przekładamy jogurt.
  2. Dodajemy sok z limonki, drobno posiekane zioła.
  3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir.
  4. Dokładnie mieszamy produkty i doprawiamy do smaku. 

Marynata do udek z kurczaka. Czym się różni? 

Powyżej przedstawione receptury możemy zastosować nie tylko do kurczaka, ale też do innych mięs drobiowych. Generalnie marynata do udek z kurczaka czy innych tego rodzaju mięs nie różni się niczym. Warto jednak zawsze próbować nowych połączeń i dokładać do zapraw składniki, które szczególnie lubimy, pamiętając, że mięso pieczone czy grillowane szczególnie dobrze komponuje się z ziołami, miodem i wyrazistymi przyprawami. 

Zobacz też: Dolej do marynaty szklankę słodkiego napoju, a karkówka zaskoczy cię smakiem. Prosty przepis na obiad

Więcej o: