Adwentowa zupa grzybowa. Będzie aromatyczna i intensywna, dzięki kwaśnemu dodatkowi

Zupa grzybowa w każdej wersji smakuje wyjątkowo, ale dziś mamy coś dla miłośników tradycji. Zbliżają się święta, dlatego warto odświeżać wigilijne i adwentowe przepisy, a zupa grzybowa na żurku z pewnością w tym czasie gości w niejednym domu. Jak ją zrobić? Przepis jest prosty i tani, a smak przypomni miłe chwile.

Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

W moim rodzinnym domu w czasie adwentu babcia bardzo często gotowała postną zupę grzybową na żurku. Nie wiem, jak to się działo, ale dla mnie zawsze potrawy "postne" były dużo smaczniejsze, nić te codzienne, tak samo jest do dziś z  adwentową zupą grzybową. Przepis jest banalny, a tegoroczny sezon grzybowy był wyjątkowo łaskawy, dlatego dostęp do suszonych grzybów nie powinien być problemem. Oto przepis na zupę grzybową, która smakuje i pachnie zbliżającymi się świętami.

Adwentowa zupa grzybowa - przepis

Składniki:

  • ok. 50-60 g suszonych grzybów 
  • 1 l bulionu warzywnego
  • zakwas na żur (ilość w zależności od upodobania)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kilka nasion jałowca (opcjonalnie)
  • ugotowane ziemniaki z podsmażoną cebulką lub makaron do podania

Sposób wykonania:

  1. Grzyby skrusz w dłoniach i przełóż do miski. Następnie zalej je wodą (ok. 0,5 l) i pozostaw na kilka godzin.
  2. Następnego dnia, grzyby i wodę, w której się moczyły umieść w garnku, dodaj sól, kilka kulek ziela oraz 3-4 listki laurowe. Dodaj bulion i gotuj całość na wolnym ogniu, aż grzyby będą całkowicie miękkie.
  3. Do wywaru dodaj żur - najpierw wlej ok. 200 ml, jeśli uznasz, że smak jest za mało kwaśny - dolej więcej. Ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
  4. Zupę grzybową podawaj z utłuczonymi ziemniakami w towarzystwie cebulki podsmażonej na oleju lub maśle.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.