Kogel-mogel to deser, który znany jest przez wiele osób. Do przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników, które zawsze znajdziesz w swoim domu. Musisz także zarezerwować sobie kilka minut, aby dokładnie wymieszać produkty z sobą. Czym jest ten deser, który kiedyś podbijał serca każdego dziecka? Kogel-mogel to nic innego jak żółtka jaj utarte z cukrem. Jest to najbardziej klasyczny przepis, który w Polsce pojawił się w XVII wieku. Kiedyś zastępowało się nim słodycze, które w sklepach były na wagę złota.
Tradycyjna receptura zdobywa jednak w tych czasach nowe życie. Powrót do tego deseru sprawił, że coraz chętniej dodaje się do niego produkty, które nie tylko zmienią jego smak, a także sposób podawania. Do takiego przepisu można dodać kakao, miód, a także sok z cytryny. Niektórzy decydują się również na włożenie mieszanki do piekarnika. Na górę umieszczają ubite białka wraz z owocami lub ulubiony smak lodów. Oryginalnym sposobem serwowania jest także polanie deseru syropem.
Składniki
Sposób przygotowania