Klasyczny piernik babci Krysi. Symbol rodzinnych świąt. Przepis na aromatyczne Boże Narodzenie

Zapach piernika roznoszący się po domu często kojarzy się z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Wszystko za sprawą faktu, że dawniej tego rodzaju ciasto było wypiekane na specjalne okazje. Dodatek korzennych przypraw miał dobroczynne działanie na głodne brzuchy, zmarznięte po długim spacerze. Jak zrobić piernik babci Krysi? Oto sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Piernik bożonarodzeniowy jest jednym z ciast, które robiły nasze babcie w oczekiwaniu na pierwszą gwiazdkę. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że można go przechowywać przez długi czas. Wszystko za sprawą nietypowej tekstury. Jednak, aby był miękki i aromatyczny istotne są proporcje. 

Przyprawa do piernika bożonarodzeniowego

Przepis na piernik to przede wszystkim przyprawy. Dzięki nim w całym domu roznosi się aromat symbolizujący nadchodzące święta. W sklepach można kupić gotową przyprawę do piernika. Jeśli jednak mamy w domu cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie, anyż i pieprz, to śmiało możemy sporządzić własną wersję.

Proporcje:

  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki goździków, utartych w moździerzu,
  • łyżeczka czarnego pieprzu, utartego w moździerzu
  • łyżeczka ziela angielskiego, utartego w moździerzu,
  • 4 ziarenka anyżu wyciągnięte z gwiazdek i utarte w moździerzu.

Całość wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczka i przyprawa gotowa.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Piernik babci Krysi na Boże Narodzenie. Przepis

Aby ciasto wyszło miękkie i aromatyczne, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Przepis babci Krysi to receptura sprawdzona od lat, dzięki której piernik na Boże Narodzenie będzie wyjątkowo pyszny. 

Składniki:

  • kg mąki pszennej,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 3 średnie jajka,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 3 łyżki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g dowolnej margaryny do pieczenia,
  • słoik powideł śliwkowych.

Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę.
  2. Dodajemy mąkę, mleko, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Dodajemy do ciasta i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 
  4. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. Celsjusza. 
  6. Po tym czasie wyciągamy piernik. Odstawiamy do przestygnięcia. 
  7. Następnie kroimy ciasto wzdłuż, dzieląc go na dwie części.
  8. Dolną część smarujemy powidłami i nakładamy górną warstwę piernika. 

Piernik bożonarodzeniowy najlepiej smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej. Można ją kupić w dowolnym sklepie spożywczym, aby zaoszczędzić czas. Wierzch można także polać białym lukrem. Tego rodzaju ciasto z każdym dniem smakuje lepiej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA