Piernik bożonarodzeniowy jest jednym z ciast, które robiły nasze babcie w oczekiwaniu na pierwszą gwiazdkę. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że można go przechowywać przez długi czas. Wszystko za sprawą nietypowej tekstury. Jednak, aby był miękki i aromatyczny istotne są proporcje.
Przepis na piernik to przede wszystkim przyprawy. Dzięki nim w całym domu roznosi się aromat symbolizujący nadchodzące święta. W sklepach można kupić gotową przyprawę do piernika. Jeśli jednak mamy w domu cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie, anyż i pieprz, to śmiało możemy sporządzić własną wersję.
Proporcje:
Całość wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczka i przyprawa gotowa.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Aby ciasto wyszło miękkie i aromatyczne, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Przepis babci Krysi to receptura sprawdzona od lat, dzięki której piernik na Boże Narodzenie będzie wyjątkowo pyszny.
Składniki:
Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Piernik bożonarodzeniowy najlepiej smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej. Można ją kupić w dowolnym sklepie spożywczym, aby zaoszczędzić czas. Wierzch można także polać białym lukrem. Tego rodzaju ciasto z każdym dniem smakuje lepiej.