Jak zrobić zakwas z buraków? Zastosuj trzy kroki, a smak barszczyku będzie bogatszy niż Mistrzostwa w Katarze

Zbliżają się święta i wielu z nas już myślami jest przy wigilijnym stole, na którym nie może zabraknąć barszczyku. Nie ma wątpliwości, że najlepszy barszcz wychodzi na zakwasie. Jak zrobić zakwas z buraków idealny do picia solo oraz do świątecznego barszczu? Zapamiętaj kilka prostych zasad, a uzyskasz smak, o jakim marzy każdy szef kuchni.

Więcej przepisów przydatnych przed świętami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przygotowanie domowego zakwasu z buraków jest banalnie proste, ale żeby cieszyć się sukcesem, warto wziąć sobie do serka kilka wskazówek. Po pierwsze - buraków nie trzeba obierać, a dokładnie wyszorować (podobnie nie ma konieczności obierania czosnku). Po drugie - słoik, w którym robimy zakwas, musi być sterylny, najlepiej wyparzony we wrzątku. Po trzecie - składniki nie mogą wystawać ponad powierzchnię - wówczas może pojawić się pleśń i cały zakwas wyląduje w śmietniku. 

Jak zrobić zakwas z buraków?

Składniki:

  • 1 kg buraków (polecam użyć tych podłużnych)
  • 1 główka czosnku
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 6-8 listków laurowych
  • 8-10 kulek ziela angielskiego
  • kilkanaście kulek pieprzu
  • 1,5 l wody
  • duży słój, drewniana łyżka, gaza lub lniana ściereczka

Sposób wykonania:

  1. Buraki dokładnie umyj lub wyszoruj. Następnie pokrój je w plastry. Ząbki czosnku zgnieć nożem, ale pozostaw je w łupinie.
  2. Do dużego i wyparzonego słoja włóż buraki, następnie zasyp je solą, dodaj pieprz, ziele angielskie oraz listki laurowe i zalej całość letnią, przegotowaną wodą. Wody powinny być tyle, żeby tylko przykrywała składniki, ale żaden z nich nie powinien wystawać poza powierzchnię. Następnie przykryj słój gazą, lekko wstrząśnij i odstaw w chłodne miejsce.
  3. Codziennie zamieszaj zakwas drewnianą łyżką. Zakwas buraczany powinien dojrzewać ok. 2 tygodni, ale już po 10 dniach może osiągnąć odpowiedni smak - warto go zatem próbować. Kiedy twój zakwas osiągnie już odpowiedni poziom kwaśności, odcedź go i przelej do butelek - na święta będzie jak znalazł.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.