Udka z piekarnika nie muszą być nudnym daniem. Dodaj te dwa składniki, a poczujesz różnicę

Udka z piekarnika to jedne z najczęściej wykonywanych dań obiadowych. Jednak jeśli znudziła się nam klasyczna wersja tej potrawy, warto wypróbować nowy przepis. Za sprawą dwóch składników ich smak zmienia się diametralnie. Co sprawi, że staną się wyjątkowe? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Zobacz wideo Słodsze oblicze kurczaka: udka w coli

Udka z piekarnika to danie szybkie i proste w wykonaniu. Jest wiele przepisów kulinarnych, dzięki którym możemy zmieniać ich smak. Choć najczęściej ostateczny wpływ na efekt przyrządzanej potrawy mają konkretne przyprawy, to jednak są inne metody, aby obiad nie był nudny i przewidywalny.

Kebab w KatarzeZa ile zjesz kebaba w Katarze? Sprawdzili to dziennikarze

Udka z piekarnika inne niż wszystkie

Aby przyrządzić soczyste i aromatyczne danie z kurczaka ważna jest odpowiednia marynata. W tym celu przydadzą się nie tylko przyprawy, ale również odrobina majonezu i keczupu. Istotne są proporcje, aby nie zdominować smaku mięsa. Dzięki temu udka z piekarnika będą miały chrupiącą skórkę, a w środku miękkie mięso.

Składniki:

  • udka z kurczaka
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki keczupu łagodnego lub pikantnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • łyżka oleju.

Marynatę najlepiej przygotować kilka godzin przed planowanym obiadem. Zalać nią udka z kurczaka. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić barszcz ukraiński? Tradycyjny przepis prosto z Połtawy. Są w nim nieoczywiste składnikiBarszcz królewski. Tak jadał Tadeusz Soplica. Podajemy przepis na zupę

Udka z kurczaka w majonezie i keczupie. Sposób wykonania

  1. Mięso delikatnie płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  2. Przekładamy do wysokiego naczynia.
  3. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy majonez, keczup i pozostałe przyprawy. Mieszamy.
  4. Marynatę przelewamy do mięsa i dokładnie pokrywamy nią wszystkie udka.
  5. Odstawiamy do schłodzenia.
  6. Po tym czasie wykładamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową.
  7. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. Celsjusza. 
  8. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby przypiekła się skórka.

Tak przygotowane udka podajemy jako dodatek do domowego obiadu lub przekąskę na ciepło podczas imprezy.

Więcej o: