Udka z piekarnika to danie szybkie i proste w wykonaniu. Jest wiele przepisów kulinarnych, dzięki którym możemy zmieniać ich smak. Choć najczęściej ostateczny wpływ na efekt przyrządzanej potrawy mają konkretne przyprawy, to jednak są inne metody, aby obiad nie był nudny i przewidywalny.
Aby przyrządzić soczyste i aromatyczne danie z kurczaka ważna jest odpowiednia marynata. W tym celu przydadzą się nie tylko przyprawy, ale również odrobina majonezu i keczupu. Istotne są proporcje, aby nie zdominować smaku mięsa. Dzięki temu udka z piekarnika będą miały chrupiącą skórkę, a w środku miękkie mięso.
Składniki:
Marynatę najlepiej przygotować kilka godzin przed planowanym obiadem. Zalać nią udka z kurczaka. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowane udka podajemy jako dodatek do domowego obiadu lub przekąskę na ciepło podczas imprezy.