Smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Apetyczny dodatek do chleba w kilku prostych krokach. Palce lizać!

Przedstawiamy prosty przepis na smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Będzie smakowitym dodatkiem do chleba. Jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy przygotować słoninę, cebulę, jabłka, majeranek i sól.

Przedstawiamy łatwy przepis na wyśmienity smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Można go wykorzystać do pieczenia i smażenia różnych potraw, będzie też świetnym dodatkiem do kanapek. Gwiazda przyrządza go w niezwykle prosty sposób. Dodaje do niego kilka jabłek. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Po prostu palce lizać!

Smalec nie jest trudny w wykonaniu. Wystarczy przygotować składniki i roztopić słoninę w garnku.

Składniki:

  • kilogram słoniny,
  • łyżka majeranku,
  • dwie łyżeczki soli,
  • cztery duże cebule,
  • cztery kwaśne jabłka,
  • chleb i ogórki kiszone do podania.

Przygotowanie:

  1. Pokrój słoninę w kostkę, roztop ją w garnku na wolnym ogniu. 
  2. Umyj, obierz i pokrój jabłka. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do słoniny.
  3. Przypraw całość solą i majerankiem. Podgrzewaj przez następne dwadzieścia minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
  4. Zestaw garnek z ognia i pozostaw do wystudzenia. Ostudzony smalec przełóż do słoika i wstaw do lodówki.
  5. Smalec można podawać z chlebem i ogórkami kiszonymi.

Smalec można wykorzystać do smażenia mięsa i warzyw

Smalec świetnie nadaje się do smażenia. Na smalcu można przyrządzać zarówno mięso, jak i warzywa. Jego główną zaletą jest podnoszenie smaku mięs i dodawanie im chrupiącej skórki. Sprawdza się podczas długotrwałego smażenia i pieczenia. Poza tym zrobiony własnoręcznie smalec nie zawiera konserwantów, a koszt jego wykonania jest stosunkowo niski. Smalec najlepiej smakuje z chlebem i ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, dlatego warto podawać go właśnie w ten sposób.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA