Smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Apetyczny dodatek do chleba w kilku prostych krokach. Palce lizać!

Przedstawiamy prosty przepis na smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Będzie smakowitym dodatkiem do chleba. Jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy przygotować słoninę, cebulę, jabłka, majeranek i sól.

Przedstawiamy łatwy przepis na wyśmienity smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Można go wykorzystać do pieczenia i smażenia różnych potraw, będzie też świetnym dodatkiem do kanapek. Gwiazda przyrządza go w niezwykle prosty sposób. Dodaje do niego kilka jabłek. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Po prostu palce lizać!

Smalec nie jest trudny w wykonaniu. Wystarczy przygotować składniki i roztopić słoninę w garnku.

Składniki:

  • kilogram słoniny,
  • łyżka majeranku,
  • dwie łyżeczki soli,
  • cztery duże cebule,
  • cztery kwaśne jabłka,
  • chleb i ogórki kiszone do podania.

Kaczka pieczona z jabłkamiKaczka pieczona z jabłkiem. Jak ją przygotować, żeby nie była sucha?

Przygotowanie:

  1. Pokrój słoninę w kostkę, roztop ją w garnku na wolnym ogniu. 
  2. Umyj, obierz i pokrój jabłka. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do słoniny.
  3. Przypraw całość solą i majerankiem. Podgrzewaj przez następne dwadzieścia minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
  4. Zestaw garnek z ognia i pozostaw do wystudzenia. Ostudzony smalec przełóż do słoika i wstaw do lodówki.
  5. Smalec można podawać z chlebem i ogórkami kiszonymi.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źleSzef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Smalec można wykorzystać do smażenia mięsa i warzyw

Smalec świetnie nadaje się do smażenia. Na smalcu można przyrządzać zarówno mięso, jak i warzywa. Jego główną zaletą jest podnoszenie smaku mięs i dodawanie im chrupiącej skórki. Sprawdza się podczas długotrwałego smażenia i pieczenia. Poza tym zrobiony własnoręcznie smalec nie zawiera konserwantów, a koszt jego wykonania jest stosunkowo niski. Smalec najlepiej smakuje z chlebem i ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, dlatego warto podawać go właśnie w ten sposób.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: