Przedstawiamy łatwy przepis na wyśmienity smalec wieprzowy Ewy Wachowicz. Można go wykorzystać do pieczenia i smażenia różnych potraw, będzie też świetnym dodatkiem do kanapek. Gwiazda przyrządza go w niezwykle prosty sposób. Dodaje do niego kilka jabłek.
Smalec nie jest trudny w wykonaniu. Wystarczy przygotować składniki i roztopić słoninę w garnku.
Składniki:
Przygotowanie:
Smalec świetnie nadaje się do smażenia. Na smalcu można przyrządzać zarówno mięso, jak i warzywa. Jego główną zaletą jest podnoszenie smaku mięs i dodawanie im chrupiącej skórki. Sprawdza się podczas długotrwałego smażenia i pieczenia. Poza tym zrobiony własnoręcznie smalec nie zawiera konserwantów, a koszt jego wykonania jest stosunkowo niski. Smalec najlepiej smakuje z chlebem i ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, dlatego warto podawać go właśnie w ten sposób.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl