Karol Okrasa zna sekret na idealne kotlety schabowe. Soczyste w środku, a na zewnątrz chrupkie jak nigdy

Kotlety schabowe to klasyczne danie, które uwielbiane jest przez wielu. Jednak pomimo sprawdzonego przepisu nie zawsze wychodzą tak jakbyśmy tego chcieli. Karol Okrasa zna sposób na zawsze perfekcyjne kotlety. Palce lizać!

Karol Okrasa to niezastąpiony polski kucharz, który od lat dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą z milionami. Na kanale YouTube pokazuje jak przygotować tradycyjne dania, ale w sposób prosty i oryginalny. Na tapet wziął wszystkim znanego i lubianego kotleta schabowego. Wykorzystując sposób kucharza na jego przygotowanie wyjdzie perfekcyjny. W materiale można się również dowiedzieć jakich sposobów używa Okrasa, aby schab był soczysty, a panierka chrupka. Możemy usłyszeć

Moim zdaniem (grubość schabu) nie powinna przekraczać 1 centymetra. I ja wiem, że jest to bardzo bardzo cienko, ale to powoduje, że kotlet schabowy będzie się robił szybko. Panierka nie będzie chłonęła dużo tłuszczu. Panierka ma się tylko zarumienić, a mięso potrzebuje znacznie mniej czasy żeby dojść. Im grubszy kotlet, tym więcej, dłużej trzeba go smażyć.

Dodatkowo można usłyszeć radę na temat tłuszczu. Smalec nadaje nie tylko specyficznego aromatu, ale także smaku schabowi. Kucharz również podpowiada, że ma być go tyle aby mięso mogło delikatnie się zatopić. Smaży się wtedy nie tylko jego spód, a także boki, które będą odpowiednio chrupkie.

Do tak przygotowanego kotleta Okrasa przygotował również smażoną kapustę kiszoną z miodem. Takie różne smaki nawzajem się dopełniają i dodają schabowemu wyjątkowości.

Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy

Składniki

  • 500 g schabu wieprzowego w plastrach,
  • 200 g smalcu,
  • 200 g bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki krupczatki lub mąki pszennej z kaszą manną,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na miodową kapustę

  • 250 g kapusty kiszonej,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 cytryna,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka smalcu,
  • pieprz.
 

Sposób przygotowania

Kotlety

  1. Na drewnianej desce rozwiń folię spożywcą, a na niej ułóż kawałki mięsa. Na mięsie ponownie ułóż folię tak aby pokryła jego całość. Folia służy do tego, aby mięso nie było rozerwane i aby zachować czystość. Dokładnie ubij schab na grubość około 1 centymetra.
  2. Mięso z dwóch stron dopraw jedynie solą i pieprzem. Następnie umieść kawałki w misce jeden na drugim. Odstaw na chwilę na bok, aby nabrał temperatury pokojowej.
  3. Jajka wbij do większej miski. Mąkę wsyp do drugiego naczynia. Jajka delikatnie roztrzep. Bułkę tartą wysyp na talerz.
  4. Czas na obtoczenie mięsa w panierce. W pierwszej kolejności umieść schab w mące i wtłocz ją dokładnie z dwóch stron. Następnie mięso przenieś do jajka, później do bułki tartej. Czynność powtórz pomijając panierowanie w mące.
  5. Na patelni rozpuść smalec i na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety na rumiany kolor z dwóch stron.

Smażona kiszona kapusta z miodem

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.
  2. Na tej samej patelni, na której smażyłeś kotlety wlej miód. Następnie wsyp cebulę i smaż na małym ogniu. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki.
  3. Gdy woda z miodu i z kapusty odparuje umieść na patelni kapustę i smaż przez około 2 minuty. Dopraw pieprzem, tartą skórką z cytryny i niewielką ilością jej soku.
  4. Na koniec posyp wszystko natką pietruszki. Podawaj w towarzystwie kotleta schabowego i ziemniaków.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.