Zrób gołąbki z tym farszem, a będą smakować jak u mamy! Ania Starmach zdradza sekret tak rewelacyjnego smaku

Gołąbki to syte danie, które króluje na polskich stołach. Wymaga wielu przygotowań i czasu, jednak to wszystko wynagradza jego smak. Ania Starmach zaproponowała swoją wersję tego dania. Jej zdaniem "smakują jak u mamy!".

W polskiej kuchni, jak i w sercach Polaków szczególne miejsce mają pewne potrawy. Są nimi między innymi kotlety schabowe, rosół i pierogi. Jednak i na tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym znajdzie się tam trochę przestrzeni. To właśnie one pomimo wymagającego sposobu przygotowania są obłędnie pyszne, a dobrze przygotowane rozpływają się w ustach. Przepis Ani Starmach uwzględnia tradycję, a jeśli choć raz je ugotujesz, nie skorzystasz z innego przepisu. Sekretem kucharki są odpowiednie proporcje i doprawienie. Jak sama je określa

Pyszne i proste w przygotowaniu. Do tego smakują jak u Mamy!

Przepis na gołąbki Ani Starmach

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 120 g białego ryżu,
  • 1 l domowego, gęstego przecieru domowego lub passaty pomidorowej,
  • 2 l bulionu,
  • 2 l wody,
  • 1 główka kapusty,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle.
  2. Ryż dokładnie opłucz, następnie do garnka wlej wodę i zagotuj w niej ryż al dente. Aby wyszedł on właśnie taki gotuj go krócej o 3-4 minuty niż wskazuje na to instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go z wody i pozostaw do przestygnięcia.
  3. W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj małe krokiety.
  4. Kapustę podziel na liście. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej liście kapusty i gotuj przez około 5 minut. Jeśli kapusta jest gruba proces gotowania się wydłuża.
  5. Gdy liście się obgotują za pomocą małego nożyka odetnij ich zgrubienia.
  6. Na środku liścia ułóż uformowane mięso, a następnie zwiń je podobnie jak krokiety.
  7. Na dno garnka o grubym dnie ułóż kilka liści kapusty, które pozostały niewykorzystane. Na nich ułóż ulepione gołąbki.
  8. Całość zalej bulionem i gotuj przez około godzinę.
  9. Po ugotowaniu odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć więcej smaku.
  10. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną i dopraw do smaku.
  11. Gotowe gołąbki podawaj z sosem.
Więcej o: