-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrób gołąbki z tym farszem, a będą smakować jak u mamy! Ania Starmach zdradza sekret tak rewelacyjnego smaku
Zrób gołąbki z tym farszem, a będą smakować jak u mamy! Ania Starmach zdradza sekret tak rewelacyjnego smaku
Gołąbki to syte danie, które króluje na polskich stołach. Wymaga wielu przygotowań i czasu, jednak to wszystko wynagradza jego smak. Ania Starmach zaproponowała swoją wersję tego dania. Jej zdaniem "smakują jak u mamy!".
W polskiej kuchni, jak i w sercach Polaków szczególne miejsce mają pewne potrawy. Są nimi między innymi kotlety schabowe, rosół i pierogi. Jednak i na tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym znajdzie się tam trochę przestrzeni. To właśnie one pomimo wymagającego sposobu przygotowania są obłędnie pyszne, a dobrze przygotowane rozpływają się w ustach. Przepis Ani Starmach uwzględnia tradycję, a jeśli choć raz je ugotujesz, nie skorzystasz z innego przepisu. Sekretem kucharki są odpowiednie proporcje i doprawienie. Jak sama je określa
Pyszne i proste w przygotowaniu. Do tego smakują jak u Mamy!
Przepis na gołąbki Ani Starmach
Składniki
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 120 g białego ryżu,
- 1 l domowego, gęstego przecieru domowego lub passaty pomidorowej,
- 2 l bulionu,
- 2 l wody,
- 1 główka kapusty,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle.
- Ryż dokładnie opłucz, następnie do garnka wlej wodę i zagotuj w niej ryż al dente. Aby wyszedł on właśnie taki gotuj go krócej o 3-4 minuty niż wskazuje na to instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go z wody i pozostaw do przestygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj małe krokiety.
- Kapustę podziel na liście. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej liście kapusty i gotuj przez około 5 minut. Jeśli kapusta jest gruba proces gotowania się wydłuża.
- Gdy liście się obgotują za pomocą małego nożyka odetnij ich zgrubienia.
- Na środku liścia ułóż uformowane mięso, a następnie zwiń je podobnie jak krokiety.
- Na dno garnka o grubym dnie ułóż kilka liści kapusty, które pozostały niewykorzystane. Na nich ułóż ulepione gołąbki.
- Całość zalej bulionem i gotuj przez około godzinę.
- Po ugotowaniu odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć więcej smaku.
- Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną i dopraw do smaku.
- Gotowe gołąbki podawaj z sosem.