Gołąbki to syte danie, które króluje na polskich stołach. Wymaga wielu przygotowań i czasu, jednak to wszystko wynagradza jego smak. Ania Starmach zaproponowała swoją wersję tego dania. Jej zdaniem "smakują jak u mamy!".
Fot. shutterstock, from my point of view / Instagram @ania_starmach
REKLAMA
REKLAMA
W polskiej kuchni, jak i w sercach Polaków szczególne miejsce mają pewne potrawy. Są nimi między innymi kotlety schabowe, rosół i pierogi. Jednak i na tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym znajdzie się tam trochę przestrzeni. To właśnie one pomimo wymagającego sposobu przygotowania są obłędnie pyszne, a dobrze przygotowane rozpływają się w ustach. Przepis Ani Starmach uwzględnia tradycję, a jeśli choć raz je ugotujesz, nie skorzystasz z innego przepisu. Sekretem kucharki są odpowiednie proporcje i doprawienie. Jak sama je określa
REKLAMA
Pyszne i proste w przygotowaniu. Do tego smakują jak u Mamy!
Przepis na gołąbki Ani Starmach
Składniki
800 g mielonego mięsa wieprzowego,
120 g białego ryżu,
1 l domowego, gęstego przecieru domowego lub passaty pomidorowej,
2 l bulionu,
2 l wody,
1 główka kapusty,
1 łyżka masła,
2 łyżki śmietany,
2 cebule,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle.
Ryż dokładnie opłucz, następnie do garnka wlej wodę i zagotuj w niej ryż al dente. Aby wyszedł on właśnie taki gotuj go krócej o 3-4 minuty niż wskazuje na to instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go z wody i pozostaw do przestygnięcia.
W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj małe krokiety.
Kapustę podziel na liście. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej liście kapusty i gotuj przez około 5 minut. Jeśli kapusta jest gruba proces gotowania się wydłuża.
Gdy liście się obgotują za pomocą małego nożyka odetnij ich zgrubienia.
Na środku liścia ułóż uformowane mięso, a następnie zwiń je podobnie jak krokiety.
Na dno garnka o grubym dnie ułóż kilka liści kapusty, które pozostały niewykorzystane. Na nich ułóż ulepione gołąbki.
Całość zalej bulionem i gotuj przez około godzinę.
Po ugotowaniu odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć więcej smaku.
Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną i dopraw do smaku.