Sos serowy do makaronu i przekąsek. Jak przygotować idealnie kremowy sos?

Sos serowy to jeden z częściej spotykanych dipów, których możemy skosztować np. w kinie podczas seansu filmowego. Wiele osób wykorzystuje go także do przygotowania szybkiego obiadu - wówczas występuje zwykle w połączeniu z makaronem. Jak przygotować kremowy sos? To niezwykle proste - podstawą jest dobrej jakości ser.

Jak zrobić sos serowy? Podstawowe kwestie

Sos serowy, zwany też dipem serowym idealnie pasuje do wielu potraw. Nachos, potrawy z grilla, frytki czy makaron - wszystkie one doskonale współgrają z kremową, serową polewą. Przepis na sos serowy w swojej najprostszej wersji opiera się na zaledwie kilku składnikach. Warto pamiętać o tym, że jego smak czy gęstość można modyfikować za pomocą płynnych składników i samego sera. Jeśli sos serowy wyjdzie nam zbyt rzadki, wówczas wystarczy dodać garść sera (najlepiej w takim wypadku sprawdza się cheddar), by całość stała się bardziej aksamitna. Należy też wziąć pod uwagę, że część serów wykorzystywanych do sosów jest dość słona, dlatego lepiej ostrożnie dozować sól lub zupełnie z niej zrezygnować. 

Jak zrobić sos holenderski, by się nie zważył?Ekspresowy sos holenderski. Przepis pasuje nie tylko do szparagów

Sos serowy do nachos. Przepis na sos do przekąsek

Ostry i kremowy - tak z pewnością można opisać sos serowy będący niezastąpionym dodatkiem do nachos lub innych słonych przekąsek. Przygotowanie zajmie zaledwie parę chwil i już można cieszyć się smakowitym daniem.

Składniki: 150 g serka topionego do smarowania, garść sera cheddar, pół łyżeczki ostrej papryki w proszku, 100 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy serek topiony. Pozwalamy serkowi powoli się rozpuścić.
  2. Następnie dodajemy przyprawy: paprykę suszoną ostrą i słodką.
  3. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cheddar i dodajemy do rondelka do reszty składników.
  4. Podgrzewamy stopniowo, ciągle mieszając, aż do momentu połączenia się składników. 
  5. Mieszamy sos do momentu, gdy ser całkowicie połączy się z mlekiem i będzie miał konsystencję aksamitnego kremu.
  6. Sos podajemy ciepły, wtedy najlepiej smakuje.
Zobacz wideo Klopsiki z makaronem w sosie serowym

Sos serowy do makaronu. Przygotuj pożywne danie w kilka minut

Sos serowy do makaronu to nieco inna odsłona sosu, która doskonale sprawdzi się kiedy musimy w krótkim czasie przygotować pożywny posiłek.

Składniki: szklanka śmietanki 30%, 250 g sera cheddar, 0,5 szklanki mleka, cebula, łyżka masła, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na maśle na złoty kolor.
  2. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Do cebuli powoli dodajemy śmietankę, a następnie starty ser, przyprawy oraz mleko. Mieszamy całość i podgrzewamy.
  4. Sos serowy cały czas mieszamy do momentu, aż osiągnie jednolitą konsystencję. 
  5. Makaron gotujemy według instrukcji - można użyć do tego makaronu typu penne lub tagliatelle, albo innego ulubionego przez nas. 

Sos z maślakówJak zrobić sos z maślaków? Z tym przepisem uzyskasz jesienny smak dań

Sos śmietanowo - serowy. Ile kalorii ma takie danie?

Sos śmietanowo- serowy, podobnie jak sos serowy to istna bomba kaloryczna. Choć oba są smaczne i niewątpliwie większość z nas lubi tego rodzaju dania, to dla dobra naszej figury lepiej zbyt często nie sięgać po tego rodzaju dodatki. Sos serowy w 100 g ma około 174 kcal. Podobnie będzie w przypadku sosu z dodatkiem śmietany. Oczywiście możemy powalczyć o obniżenie wartości kalorycznej, np. zastępując śmietanę 30% śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym, jednak sosy wciąż pozostaną dość potężną dawką kalorii, które trudno spalić. 

Zobacz też: Jak zrobić sos z grzybów? Pamiętaj o dodatkach, a wyjdzie aromatyczny jak nigdy

Więcej o: