Sos serowy, zwany też dipem serowym idealnie pasuje do wielu potraw. Nachos, potrawy z grilla, frytki czy makaron - wszystkie one doskonale współgrają z kremową, serową polewą. Przepis na sos serowy w swojej najprostszej wersji opiera się na zaledwie kilku składnikach. Warto pamiętać o tym, że jego smak czy gęstość można modyfikować za pomocą płynnych składników i samego sera. Jeśli sos serowy wyjdzie nam zbyt rzadki, wówczas wystarczy dodać garść sera (najlepiej w takim wypadku sprawdza się cheddar), by całość stała się bardziej aksamitna. Należy też wziąć pod uwagę, że część serów wykorzystywanych do sosów jest dość słona, dlatego lepiej ostrożnie dozować sól lub zupełnie z niej zrezygnować.
Ostry i kremowy - tak z pewnością można opisać sos serowy będący niezastąpionym dodatkiem do nachos lub innych słonych przekąsek. Przygotowanie zajmie zaledwie parę chwil i już można cieszyć się smakowitym daniem.
Składniki: 150 g serka topionego do smarowania, garść sera cheddar, pół łyżeczki ostrej papryki w proszku, 100 ml mleka
Przygotowanie:
Sos serowy do makaronu to nieco inna odsłona sosu, która doskonale sprawdzi się kiedy musimy w krótkim czasie przygotować pożywny posiłek.
Składniki: szklanka śmietanki 30%, 250 g sera cheddar, 0,5 szklanki mleka, cebula, łyżka masła, pieprz.
Przygotowanie:
Sos śmietanowo- serowy, podobnie jak sos serowy to istna bomba kaloryczna. Choć oba są smaczne i niewątpliwie większość z nas lubi tego rodzaju dania, to dla dobra naszej figury lepiej zbyt często nie sięgać po tego rodzaju dodatki. Sos serowy w 100 g ma około 174 kcal. Podobnie będzie w przypadku sosu z dodatkiem śmietany. Oczywiście możemy powalczyć o obniżenie wartości kalorycznej, np. zastępując śmietanę 30% śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym, jednak sosy wciąż pozostaną dość potężną dawką kalorii, które trudno spalić.
Zobacz też: Jak zrobić sos z grzybów? Pamiętaj o dodatkach, a wyjdzie aromatyczny jak nigdy