Niebiański piernik siostry Anastazji. Smakuje cudownie nie tylko w święta i jest dziecinnie prosty

Piernik Siostry Anastazji to tradycyjne ciasto o korzennym aromacie. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak zachwyci każdego. Wychodzi wyśmienicie i fantastycznie pachnie. Sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie.

Piernik należy do kanonu bożonarodzeniowych wypieków. Jego korzenno-miodowy aromat nie ma sobie równych. Można robić go na wiele różnych sposobów. Najlepiej smakuje przełożony powidłami. Przedstawiamy bardzo prosty przepis Siostry Anastazji, z którym piernik wyjdzie rewelacyjnie. Nie sposób go zepsuć.

Jajka na kogel mogel ucieramy z cukrem.Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Przepis na piernik Siostry Anastazji - po prostu niebo na talerzu

Składniki:

  • trzy szklanki mąki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.
  • szklanka miodu,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • trzy jajka,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • dwie łyżki lodowatej wody,
  • łyżka kakao,
  • przyprawa piernikowa.

Polewa:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • kilka łyżek śmietanki kremówki.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Wykonanie piernika razem z pieczeniem zajmie około półtorej godziny 

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z sodę, kakao i przyprawę korzenną.
  2. Utrzyj masło z cukrem i żółtkami.
  3. Do utartego masła z cukrem dodaj miód, śmietanę, wodę i przesianą mąkę z kakao.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli i połącz je z wcześniej przygotowaną masą.
  5. Ciasto przelej do formy i piecz przez około godzinę w 160 st. C.
  6. Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ją ze śmietaną.
  7. Ostudzone ciasto polej polewą. Wierzch można ozdobić orzechami lub płatkami migdałowymi.
  8. Piernik smakuje jeszcze lepiej przełożony powidłami.

Smacznego!

Syrop piernikowy to idealny dodatek do zimowej kawySyrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut

Jak ozdobić piernik? Z orzechami włoskimi będzie wyglądał fenomenalnie

Piernik najlepiej przyozdobić orzechami włoskimi. Ich lekka gorycz przełamie słodycz ciasta z polewą czekoladową. Poza tym można ułożyć na nim płatki migdałowe albo polać go dodatkowo lukrem robiąc finezyjne wzory. Oprócz tego piernik będzie smakował fantastycznie z kandyzowaną skórką pomarańczową.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: