Niebiański piernik siostry Anastazji. Smakuje cudownie nie tylko w święta i jest dziecinnie prosty

Piernik Siostry Anastazji to tradycyjne ciasto o korzennym aromacie. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak zachwyci każdego. Wychodzi wyśmienicie i fantastycznie pachnie. Sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie.

Piernik należy do kanonu bożonarodzeniowych wypieków. Jego korzenno-miodowy aromat nie ma sobie równych. Można robić go na wiele różnych sposobów. Najlepiej smakuje przełożony powidłami. Przedstawiamy bardzo prosty przepis Siostry Anastazji, z którym piernik wyjdzie rewelacyjnie. Nie sposób go zepsuć.

Przepis na piernik Siostry Anastazji - po prostu niebo na talerzu

Składniki:

  • trzy szklanki mąki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.
  • szklanka miodu,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • trzy jajka,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • dwie łyżki lodowatej wody,
  • łyżka kakao,
  • przyprawa piernikowa.

Polewa:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • kilka łyżek śmietanki kremówki.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Wykonanie piernika razem z pieczeniem zajmie około półtorej godziny 

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z sodę, kakao i przyprawę korzenną.
  2. Utrzyj masło z cukrem i żółtkami.
  3. Do utartego masła z cukrem dodaj miód, śmietanę, wodę i przesianą mąkę z kakao.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli i połącz je z wcześniej przygotowaną masą.
  5. Ciasto przelej do formy i piecz przez około godzinę w 160 st. C.
  6. Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ją ze śmietaną.
  7. Ostudzone ciasto polej polewą. Wierzch można ozdobić orzechami lub płatkami migdałowymi.
  8. Piernik smakuje jeszcze lepiej przełożony powidłami.

Smacznego!

Jak ozdobić piernik? Z orzechami włoskimi będzie wyglądał fenomenalnie

Piernik najlepiej przyozdobić orzechami włoskimi. Ich lekka gorycz przełamie słodycz ciasta z polewą czekoladową. Poza tym można ułożyć na nim płatki migdałowe albo polać go dodatkowo lukrem robiąc finezyjne wzory. Oprócz tego piernik będzie smakował fantastycznie z kandyzowaną skórką pomarańczową.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA