-
Haps
-
Jak przygotować
- Niebiański piernik siostry Anastazji. Smakuje cudownie nie tylko w święta i jest dziecinnie prosty
Niebiański piernik siostry Anastazji. Smakuje cudownie nie tylko w święta i jest dziecinnie prosty
Piernik Siostry Anastazji to tradycyjne ciasto o korzennym aromacie. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak zachwyci każdego. Wychodzi wyśmienicie i fantastycznie pachnie. Sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie.
Piernik należy do kanonu bożonarodzeniowych wypieków. Jego korzenno-miodowy aromat nie ma sobie równych. Można robić go na wiele różnych sposobów. Najlepiej smakuje przełożony powidłami. Przedstawiamy bardzo prosty przepis Siostry Anastazji, z którym piernik wyjdzie rewelacyjnie. Nie sposób go zepsuć.
Przepis na piernik Siostry Anastazji - po prostu niebo na talerzu
Składniki:
- trzy szklanki mąki,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
- szklanka miodu,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- trzy jajka,
- szklanka kwaśnej śmietany,
- dwie łyżki lodowatej wody,
- łyżka kakao,
- przyprawa piernikowa.
Polewa:
- tabliczka mlecznej czekolady,
- kilka łyżek śmietanki kremówki.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Wykonanie piernika razem z pieczeniem zajmie około półtorej godziny
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z sodę, kakao i przyprawę korzenną.
- Utrzyj masło z cukrem i żółtkami.
- Do utartego masła z cukrem dodaj miód, śmietanę, wodę i przesianą mąkę z kakao.
- Ubij białka ze szczyptą soli i połącz je z wcześniej przygotowaną masą.
- Ciasto przelej do formy i piecz przez około godzinę w 160 st. C.
- Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ją ze śmietaną.
- Ostudzone ciasto polej polewą. Wierzch można ozdobić orzechami lub płatkami migdałowymi.
- Piernik smakuje jeszcze lepiej przełożony powidłami.
Smacznego!
Jak ozdobić piernik? Z orzechami włoskimi będzie wyglądał fenomenalnie
Piernik najlepiej przyozdobić orzechami włoskimi. Ich lekka gorycz przełamie słodycz ciasta z polewą czekoladową. Poza tym można ułożyć na nim płatki migdałowe albo polać go dodatkowo lukrem robiąc finezyjne wzory. Oprócz tego piernik będzie smakował fantastycznie z kandyzowaną skórką pomarańczową.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl