Pierniczki świąteczne - przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole

Pierniczki świąteczne kojarzą nam się przede wszystkim z korzennym zapachem unoszącym się po domu w okresie przedświątecznym. Tej jedynej i niepowtarzalnej słodkości nie może brakować w tym świątecznym czasie. Sprawdź, jak przygotować miękkie i aromatyczne pierniki dla całej rodziny.

Pierniki świąteczne – ile dni przed świętami je upiec aby zachowały swoje walory smakowe?

Pierniczki świąteczne to zdecydowanie jeden z tych przysmaków bez którego święta Bożego Narodzenia nie będą takie same. Ich przygotowanie co roku sprawia w każdym domu wiele radości, zwłaszcza dzieciom. Jeśli czujesz korzenny zapach ciastek to znak, że zbliżają się święta. Kiedy najlepiej zacząć pieczenie pierników świątecznych? Odpowiedni termin rozpoczęcia wypieków zależy od tego, jaki rodzaj pierników chcemy upiec.

Przygotowywanie miodowych pierniczkówŁatwy przepis na pierniczki Ani Bardowskiej z programu "Rolnik szuka żony"

  1. Najwcześniej, bo już na początku listopada, powinno się upiec tradycyjny staropolski piernik, który musi leżakować kilka tygodni zanim będzie gotowy do spożycia,
  2. Wraz z upływem połowy listopada można piec pierniczki bakaliowe – ten rodzaj ciastek spokojnie przetrwa nawet do kolejnych świąt,
  3. Pod koniec listopada natomiast należy piec twarde Katarzynki – te ciastka smakują wspaniale, gdy są polane czekoladą,
  4. Początek grudnia to już zdecydowanie ostatni dzwonek na pieczenie ciastek – w tym okresie najbardziej odpowiednie będą pierniki Norymberskie.
Zobacz wideo Prosty sposób na świąteczne pierniczki

Przepis na pierniczki świąteczne – już teraz poczuj zapach świąt w swoim domu

Przedstawiamy przepis na pierniczki świąteczne, dzięki któremu przygotujesz pyszne i aromatyczne ciasteczka, a jednocześnie poczujesz magię świąt w całej okazałości.

Prosty przepis na pierniczki świąteczne.Prosty przepis na pierniczki świąteczne. fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne

Składniki: 300 g cukru, 3/4 kostki masła, ok. 800 g mąki pszennej, 3 jajka rozmiar M, 250 g naturalnego miodu, 2 łyżeczki cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, imbiru, kardamonu, łyżeczka sody, dodatkowo: lukier i inne produkty do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Masło wkładamy do rondelka, dodajemy miód, cukier i przyprawy. Wszystko podgrzewamy, cały czas mieszając, aby składniki się roztopiły (pilnujemy aby nie zagotować), a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy ją do wystudzonej masy.
  3. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.
  4. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm.
  5. Foremkami wycinamy pierniczki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12 – 14 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia.
  7. Wystudzone pierniczki możemy dowolnie udekorować. Najlepiej przechowywać je w szczelnym opakowaniu przez okres ok. 2 - 3 tygodni.

Przepis na świąteczne pierniki - sprawdź jak zrobić pyszne staropolskie pierniki z ciasta dojrzewającego

Przepis na świąteczne pierniki staropolskie został wypróbowany przez wiele pokoleń i doczekał się sporej ilości modyfikacji. Poniżej znajdziesz wyjątkową recepturę - pierniki będą wyśmienite.

Składniki: 330 g cukru, kilogram mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 500 g miodu naturalnego, 250 g masła, 0,5 szklanki mleka, 3 opakowania przyprawy do piernika, 3 jajka

Wspólne pieczenie świątecznych pierniczkówWspólne pieczenie świątecznych pierniczków Evgeny Atamanenko /Shutterstock

Przygotowanie:

  1. Do rondla wkładamy miód, masło oraz cukier. Wszystko podgrzewamy tak, aby cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Następnie masę musimy ostudzić.
  2. Do letniej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól a także przyprawę do piernika, po czym musimy wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
  3. Powstałe ciasto będzie luźne i klejące, ale nie dodajemy do niego więcej mąki, gdyż po leżakowaniu zrobi się ono gęste, zmieni konsystencję i bez problemu będzie je można po podsypaniu mąką rozwałkować na placki.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy folią spożywczą, w której należy wykałaczką zrobić dziurki, aby ciasto oddychało.
  5. Naczynie z ciastem umieszczamy w lodówce na około 4 – 6 tygodni (ciasto nie chłonie zapachów z lodówki także bez obaw można je tam trzymać).
  6. Po upływie danego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, aby je ocieplić. Dzielimy je na kilka części – każdą z nich musimy rozwałkować na placek o grubości 5mm.
  7. Za pomocą foremek wykrawamy pierniki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

Pierniczki świątecznePierniczki świąteczne leżakujące. Daj im trochę czasu, a nie pożałujesz

Przepis na ciasteczka - pierniczki świąteczne. Jak je przechowywać, aby były smaczne?

Przepisy na ciasteczka takie jak np. pierniczki świąteczne można w różnoraki sposób modyfikować w zależności od tego, czy nasze ciastka mają być z nadzieniem, czy bez nadzienia lub też czy z czekoladą czy bez. Ważne jest jednak, aby po przygotowaniu odpowiednio je przechować - wówczas nie stracą swoich walorów zapachowych i smakowych. Pierniczki, które są przechowane w prawidłowy sposób będą nadawały się do spożycia nawet kilka miesięcy po upieczeniu. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku czy puszce. Jeśli chcemy, aby zmiękły wystarczy włożyć do nich na kilka dni kawałek jabłka - należy je jednak codziennie wymieniać, aby nie spleśniało.

Zobacz też: Pachnące pierniczki Ani Bardowskiej z programu "Rolnik szuka żony". Lepszych nie znajdziesz

Więcej o: