Zupa fasolowa - przepis od babci Jasi. Żeby wyszła idealna, musi "trącać dymem"

Zupa fasolowa to klasyka babcinych obiadów, a jej smak z pewnością przywodzi na myśl miłe chwile. Przepis na zupę fasolową jest prosty, ale kluczem smaku jest odpowiednie mięso. Moja babcia zawsze mówiła, że "fasolówka musi trącać dymem" - czyli powinna być pełna aromatycznej wędzonki. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszą zupę fasolową z przepisu babci Jasi.

Więcej przepisów na babcine zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa fasolowa to idealny pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Przepis jest prosty, a babcia Jasia dokładnie wiedziała, jak zrobić najlepszą fasolówkę. Jaki jest sekret? Oczywiście dobre mięso - koniecznie wędzone i  to z trzech rodzajów. Już mówimy, jak robić najlepszą zupę z fasoli.

Zupa fasolowa - przepis babci

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • ok. 150 g boczku
  • ok. 1,5 szklanki fasoli typu Piękny Jaś
  • 1 cebula
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera
  • kilka ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę. Wsyp ją do miski, zalej woda i odłóż na całą noc.
  2. Do garnka włóż pokrojone na części żeberka i zalej je wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj namoczoną fasolę i obraną włoszczyznę. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zacznie robić się miękka. 
  3. Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz posiekany czosnek.
  4. Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wytop na suchej patelni, następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a boczek apetycznie zarumieni. Następnie dodaj zawartość patelni do zupy. Dodaj także kiełbasę. 
  5. Dopraw do smaku przyprawami i gotuj, aż zupa zgęstnieje, a fasola będzie całkiem miękka. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Jeśli chcesz dodać swojej zupie odrobinę koloru, dołóż odrobinę passaty pomidorowej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.