Więcej przepisów na babcine zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa fasolowa to idealny pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Przepis jest prosty, a babcia Jasia dokładnie wiedziała, jak zrobić najlepszą fasolówkę. Jaki jest sekret? Oczywiście dobre mięso - koniecznie wędzone i to z trzech rodzajów. Już mówimy, jak robić najlepszą zupę z fasoli.
Krokiety z kapustą i pieczarkami. Przygotuj wyśmienite krokiety
Zupa fasolowa - przepis babci
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek
- 300 g wędzonej kiełbasy
- ok. 150 g boczku
- ok. 1,5 szklanki fasoli typu Piękny Jaś
- 1 cebula
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera
- kilka ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
Sposób wykonania:
- Dzień wcześniej namocz fasolę. Wsyp ją do miski, zalej woda i odłóż na całą noc.
- Do garnka włóż pokrojone na części żeberka i zalej je wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj namoczoną fasolę i obraną włoszczyznę. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zacznie robić się miękka.
- Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz posiekany czosnek.
- Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wytop na suchej patelni, następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a boczek apetycznie zarumieni. Następnie dodaj zawartość patelni do zupy. Dodaj także kiełbasę.
- Dopraw do smaku przyprawami i gotuj, aż zupa zgęstnieje, a fasola będzie całkiem miękka. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Tak się kiedyś jadło. Deser z PRL powraca w odmienionej wersji. Zaskakuje podaniem
Wskazówka: Jeśli chcesz dodać swojej zupie odrobinę koloru, dołóż odrobinę passaty pomidorowej.