Przyprawa do pierników? Zrób ją sam! Domowa kompozycja jest dużo lepsza niż ta ze sklepu

Przyprawa do pierniczków to kompozycja wielu składników. Bez niej przedświąteczny czas nie pachnie tak magicznie. Choć można ją kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, to warto wykonać własną, domową wersję. Dzięki temu będzie ona znacznie bardziej aromatyczna i już nigdy nie będziemy chcieli innej.
Zobacz wideo Ewa Wachowicz rozpoczęła sezon świąteczny. Pokazała pierniczki

Przyprawa do pierników zawsze przywołuje świąteczne wspomnienia. Choć jest dopiero listopad, to już wiele osób poszukuje inspiracji, aby dobrze zaplanować przygotowania do Bożego Narodzenia. Jak zrobić przyprawę, która swoim aromatem ubogaci wyjątkowe chwile spędzone w rodzinnym gronie?

Przepis na przyprawę do pierniczków

Smak pierniczków odróżnia te ciasteczka od innych, wszystko za sprawą przypraw korzennych, które nadają im wyjątkowy charakter. Do przygotowania własnej kompozycji będziemy potrzebować składników podanych poniżej. Istotne jest przestrzeganie proporcji, dzięki temu żadna konkretna nuda smakowa nie zdominuje całości.

Składniki:

  • 3 ziarenka anyżu wyciągnięte z gwiazdek
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżeczki kardamonu,
  • 6 goździków,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przyprawa do pierniczków. Sposób przygotowania

  1. W moździerzu ucieramy ziarenka anyżu, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz. Możemy robić to stopniowo lub każdą z przypraw oddzielnie. Ważne, aby uzyskać drobny proszek.
  2. Do miseczki wsypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz zmielone uprzednio przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemniczka. Gotowe.

Tak przygotowaną przyprawę dodajemy do ciasta, z którego wycinamy świąteczne ciasteczka. Można jej użyć również podczas wypiekania tradycyjnego piernika z dodatkiem bakalii i polewy czekoladowej. 

Pierniczki świąteczne przepis

Skoro mamy już własną przyprawę do pierników, warto zrobić ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • jajko,
  • 60 ml mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki miodu,
  • cukier waniliowy,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka domowej przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy miód, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą dłoni. Dodajemy masło i wbijamy jajko.
  2. Dolewamy stopniowo ciepłe mleko. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, wyrabiamy ciasto na pierniki przez około 10 minut.
  3. Następnie dzielimy całość na dwie części. Rozwałkowujemy jedną z nich i wycinamy ciasteczka. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
  4. Pierniczki pieczemy w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 10 minut.

UWAGA!!

Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą bardzo twarde. To nie znaczy, że się nie udały. W przypadku pierniczków to normalne, kiedy ostygną, będą idealne.

Więcej o:
Copyright © Agora SA