Uwaga, teraz będzie HIT - przepis na najlepsze jajka świata. Idealne na każdą okazję - nikt nie przejdzie obojętnie

Jajka po szkocku to idealny pomysł na ciepły posiłek lub przekąskę. Przepis jest banalny, a jajka wychodzą tak pyszne, że koniecznie trzeba ich spróbować. O czym należy pamiętać? Po pierwsze, o sposobie ugotowania jajek - powinny być ugotowane na półtwardo. Po drugie mięso - najlepiej sprawdzi się wieprzowina. No i panierka - warto dodać odrobinę sera.

Więcej przepisów na smaczne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jajka po szkocku to hit każdej imprezy, a także ciekawa propozycja obiadowa, kiedy goście myślą, że dostali zwykłego kotleta mielonego, a okazuje się, że w środku jest jajko. Przepis jest banalny, a jajka po szkocku wychodzą przepyszne. Jak się za nie zabrać?

Najlepszy przepis na przekąskę - jajka po szkocku

Składniki:

  • 12 jajek
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • pół szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania 10 jajek. Najlepiej, żeby były ugotowane na półtwardo, czyli będą potrzebowały ok. 6-7 minut. Następnie ostudź je i obierz.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Dopraw do smaku przyprawami. Następnie dodaj posiekaną cebulę (powinna być posiekana bardzo drobno), musztardę i natkę pietruszki.
  3. Jajka na twardo obtocz w masie mięsnej i dokładnie uklep, by powstała kula. Każdą z nich obtocz w mące, następnie roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
  4. W garnku rozgrzej dużo oleju. Następnie wrzucaj partiami jajka i smaż przez 7-5 minut. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z frytkami i surówką lub z domowym sosem czosnkowym.
Więcej o:
Copyright © Agora SA