Więcej przepisów na smaczne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jajka po szkocku to hit każdej imprezy, a także ciekawa propozycja obiadowa, kiedy goście myślą, że dostali zwykłego kotleta mielonego, a okazuje się, że w środku jest jajko. Przepis jest banalny, a jajka po szkocku wychodzą przepyszne. Jak się za nie zabrać?
Przepis na gofry. Smakują świetnie nie tylko na słodko
Najlepszy przepis na przekąskę - jajka po szkocku
Składniki:
- 12 jajek
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 małe cebule
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- bułka tarta
- mąka pszenna
- pół szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- olej do głębokiego smażenia
Sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania 10 jajek. Najlepiej, żeby były ugotowane na półtwardo, czyli będą potrzebowały ok. 6-7 minut. Następnie ostudź je i obierz.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dopraw do smaku przyprawami. Następnie dodaj posiekaną cebulę (powinna być posiekana bardzo drobno), musztardę i natkę pietruszki.
- Jajka na twardo obtocz w masie mięsnej i dokładnie uklep, by powstała kula. Każdą z nich obtocz w mące, następnie roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
- W garnku rozgrzej dużo oleju. Następnie wrzucaj partiami jajka i smaż przez 7-5 minut. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z frytkami i surówką lub z domowym sosem czosnkowym.
Krokiety z kapustą i pieczarkami. Przygotuj wyśmienite krokiety