Guacamole to obecnie jeden z najważniejszych produktów eksportowanych przez meksykański stan Michoacán. Głównym celem przygotowania gigantycznej ilości sosu była promocja gminy Peribán. Pasta z awokado w ostatnich latach robi furorę na całym świecie.
Stan Michoacán, w którym odbyło się bicie rekordu, jest jednym z kluczowych, jeśli chodzi o uprawę meksykańskiego awokado. Za sprawą wzrostu popularności owoców w ostatnich latach, plantacje awokado rozwinęły się tam na bardzo szeroką skalę.
Do pobicia rekordu zużyto niemal pięć ton guacamole - a dokładnie 4 tysiące 972 kilogramów. W jego przygotowaniu uczestniczyli mieszkańcy Peribán.
Aby przyrządzić niemal pięć ton guacamole, zużyto aż dziesięć ton awokado. Zważono je, zanim zostały obrane ze skóry i usunięto z nich pestki. Poza tym dodano do zielonego sosu gigantyczne ilości cebuli, pomidorów, pieprzu serrano, limonki i kolendry. Całość przygotowano w... zaledwie trzy godziny. Jak podaje meksykański portal adn40.mx:
Procedura przygotowania została usprawniona i usystematyzowana od momentu, gdy mieszkańcy zaczęli kroić awokado.
Jak przygotować swoje guacamole, które będzie doskonałym dodatkiem np. do nachosów podczas meczu Polska - Meksyk na Mundialu?
Do przygotowania guacamole będziesz potrzebował awokado, limonkę, kolendrę, chilli, cebulę i pomidory. Awokado należy umyć, przepołowić i wyjąć pestkę. Następnie trzeba wydrążyć miąższ. Kolejnym krokiem będzie rozgniecenie go na pastę, dodanie soku z limonki i soli. Całość mieszamy aż do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Guacamole można podawać na chlebie, grzance i dodawać do różnych sałatek.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl