Meksyk pobija rekord Guinnessa w przyrządzaniu guacamole. Skład równie dobry, jak na mundialu

W Meksyku został pobity rekord Guinnessa w przyrządzaniu guacamole. W gminie Peribán w stanie Michoacán przygotowano niemal pięć ton zielonego sosu. W produkcji guacamole pomogli lokalni mieszkańcy.

Guacamole to obecnie jeden z najważniejszych produktów eksportowanych przez meksykański stan Michoacán. Głównym celem przygotowania gigantycznej ilości sosu była promocja gminy Peribán. Pasta z awokado w ostatnich latach robi furorę na całym świecie.  

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Rekord Guinnessa pobity. Przygotowano prawie pięć ton guacamole

Stan Michoacán, w którym odbyło się bicie rekordu, jest jednym z kluczowych, jeśli chodzi o uprawę meksykańskiego awokado. Za sprawą wzrostu popularności owoców w ostatnich latach, plantacje awokado rozwinęły się tam na bardzo szeroką skalę. 

Do pobicia rekordu zużyto niemal pięć ton guacamole - a dokładnie 4 tysiące 972 kilogramów. W jego przygotowaniu uczestniczyli mieszkańcy Peribán.

Jak zrobiono guacamole? Do jego produkcji wykorzystano dziesięć ton awokado

Aby przyrządzić niemal pięć ton guacamole, zużyto aż dziesięć ton awokado. Zważono je, zanim zostały obrane ze skóry i usunięto z nich pestki. Poza tym dodano do zielonego sosu gigantyczne ilości cebuli, pomidorów, pieprzu serrano, limonki i kolendry. Całość przygotowano w... zaledwie trzy godziny. Jak podaje meksykański portal adn40.mx:

Procedura przygotowania została usprawniona i usystematyzowana od momentu, gdy mieszkańcy zaczęli kroić awokado.
 

Łatwy przepis na guacamole. Przygotujesz je w kilku prostych krokach

Jak przygotować swoje guacamole, które będzie doskonałym dodatkiem np. do nachosów podczas meczu Polska - Meksyk na Mundialu?

Do przygotowania guacamole będziesz potrzebował awokado, limonkę, kolendrę, chilli, cebulę i pomidory. Awokado należy umyć, przepołowić i wyjąć pestkę. Następnie trzeba wydrążyć miąższ. Kolejnym krokiem będzie rozgniecenie go na pastę, dodanie soku z limonki i soli. Całość mieszamy aż do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Guacamole można podawać na chlebie, grzance i dodawać do różnych sałatek.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: