Warzywna zupa z żeberkami babci Jadzi. Jakub Kuroń wyjawia tajemnicę jej wspaniałego smaku

Zupy warzywne sprawdzają się przede wszystkim jesienią i zimą. Są sycące, pożywne i dodają dużo energii. Jak przygotować doskonałą zupę? Przepis podaje Jakub Kuroń. Do swojej zupy dodaje specjalny składnik - przecier pomidorowy.

Zupy jarzynowe są idealnym wyborem jesienią i zimą. Dostarczają moc witamin i rozgrzewają, kiedy za na zewnątrz temperatury są coraz niższe. Jak zrobić dobrą, aromatyczną zupę? Przedstawiamy przepis Jakuba Kuronia na warzywną zupę z żeberkami. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na warzywną zupę z żeberkami według przepisu babci Jadzi

Do przygotowania warzywnej zupy z żeberkami oprócz mięsa będziecie potrzebowali kapustę, seler, cebulę, marchew i pietruszkę. Przyprawy, jakie można dodać to ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Najlepiej pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, który doda zupie orzeźwiającego smaku.

Składniki:

  • 30 dag żeberek wędzonych,
  • dwie duże marchewki,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • pół małej główki kapusty,
  • kilka średniej wielkości ziemniaków,
  • 10 dag boczku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Kaczka pieczona z jabłkamiKaczka pieczona z jabłkiem. Jak ją przygotować, żeby nie była sucha?

Wykonanie zupy jest dość pracochłonne, ale dla tak bogatego smaku naprawdę warto

Przyrządzenie zupy warzywnej na żeberkach zajmie wam około półtorej godziny. 

Przygotowanie:

  1. Pokrój żeberka w pięciocentymetrowe paski.
  2. Zagotuj około półtora litra wody w garnku, wrzuć do niej liść laurowy, ziele angielskie i żeberka. Gotuj całość pół godziny.
  3. Umyj i obierz marchew, seler i pietruszkę. Pokrój je drobno i wrzuć do zupy.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
  5. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Jak tylko tłuszcz się wytopi, dodaj do niego cebulę.
  6. Zeszkloną cebulę z boczkiem przełóż do garnka.
  7. Pokrój drobno kapustę i dodaj ją do zupy.
  8. Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Wrzuć je do zupy. 
  9. Na koniec dodaj przecier pomidorowy, dopraw całość solą i pieprzem. 

Smacznego!

Hummus - pasta z ciecierzycyHummus - przepis na pastę z ciecierzycy. Dodaj jeden składnik

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: