Zupy jarzynowe są idealnym wyborem jesienią i zimą. Dostarczają moc witamin i rozgrzewają, kiedy za na zewnątrz temperatury są coraz niższe. Jak zrobić dobrą, aromatyczną zupę? Przedstawiamy przepis Jakuba Kuronia na warzywną zupę z żeberkami.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na warzywną zupę z żeberkami według przepisu babci Jadzi
Do przygotowania warzywnej zupy z żeberkami oprócz mięsa będziecie potrzebowali kapustę, seler, cebulę, marchew i pietruszkę. Przyprawy, jakie można dodać to ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Najlepiej pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, który doda zupie orzeźwiającego smaku.
Składniki:
- 30 dag żeberek wędzonych,
- dwie duże marchewki,
- pietruszka,
- cebula,
- kawałek selera,
- pół małej główki kapusty,
- kilka średniej wielkości ziemniaków,
- 10 dag boczku,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- trzy ziarna ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie zupy jest dość pracochłonne, ale dla tak bogatego smaku naprawdę warto
Przyrządzenie zupy warzywnej na żeberkach zajmie wam około półtorej godziny.
Przygotowanie:
- Pokrój żeberka w pięciocentymetrowe paski.
- Zagotuj około półtora litra wody w garnku, wrzuć do niej liść laurowy, ziele angielskie i żeberka. Gotuj całość pół godziny.
- Umyj i obierz marchew, seler i pietruszkę. Pokrój je drobno i wrzuć do zupy.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Jak tylko tłuszcz się wytopi, dodaj do niego cebulę.
- Zeszkloną cebulę z boczkiem przełóż do garnka.
- Pokrój drobno kapustę i dodaj ją do zupy.
- Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Wrzuć je do zupy.
- Na koniec dodaj przecier pomidorowy, dopraw całość solą i pieprzem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl