Krążki cebulowe - wege przekąska na mecz. Zrobisz je w kilka chwil, a znikną, zanim nasi strzelą gola

Przedstawiamy bardzo prosty przepis na krążki cebulowe - wege przekąskę na mecz. Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe. Do ciasta należy dodać majonezu. Wyjdą złociste i chrupiące. Świetnie sprawdzą się przed telewizorem.

Najważniejszym elementem w przygotowaniu krążków cebulowych jest ciasto. Do jego przygotowania będą potrzebne odpowiednie przyprawy, jajka lub majonez i mąka. Poza tym warto pamiętać, że cebulę należy kłaść na rozgrzany olej. Do ich przyrządzenia można też użyć frytkownicy. Długość smażenia będzie zależała przede wszystkim od grubości krążków.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Krążki cebulowe - wege przekąska na mecz

Krążki cebulowe to doskonała przekąska, która sprawdza się na różnych imprezach - można na przykład zajadać je oglądając mecze polskiej reprezentacji. Przygotowanie krążków jest banalnie proste, dlatego z przepisu mogą korzystać również niedoświadczeni kucharze.

Krążki będą smakowały na ciepło i na zimno. Co nie mniej ważne, wydamy naprawdę niewiele na ich przygotowanie. Do przyrządzenia krążków wystarczy tylko kilka składników. 

Składniki:

  • niepełna szklanka mąki kukurydzianej,
  • niepełna szklanka mąki pszennej typ 500,
  • cztery cebule,
  • szklanka majonezu,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz cayenne,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.   

Przygotowanie krążków cebulowych jest banalnie proste

Jak przygotować krążki cebulowe? To naprawdę bardzo łatwe. Wystarczy pokroić cebulę, zamaczać ją w cieście i usmażyć.

Przygotowanie:

  1. Obierz cebule z łupin i pokrój w krążki.
  2. Przesiej do miski mąkę kukurydzianą i pszenną.
  3. Dodaj sól, pieprz, paprykę, majonez i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodaj wody. Wstaw masę na kwadrans do lodówki.
  4. Rozgrzej olej na patelni.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, zanurzaj w nim krążki cebuli i kładź na rozgrzany olej.
  6. Smaż krążki po obu stronach aż uzyskają złocistą barwę.
  7. Krążki można podawać z ulubionym sosem.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.