Warzywa na patelnię - z czym podawać? Przedstawiamy trzy pomysły na kolorowy obiad w kwadrans

Warzywa na patelnię to świetne rozwiązanie, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie obiadu. Kolorowe i pełne witamin - z czym podawać takie danie? Przedstawiamy trzy pomysły na jego przygotowanie. Zrobisz je w zaledwie dziesięć minut.

Warzywa na patelnię można podawać na wiele różnych sposobów. Będą komponowały się znakomicie z kurczakiem, ryżem i sosami. Do ich przygotowania można użyć soczewicy, beszamelu lub sosu pomidorowego. Przedstawiamy nasze propozycje podania. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Warzywa na patelnię - z czym podawać? Najlepiej z ryżem lub soczewicą

Ryż i soczewica będą bardzo smacznym rozwiązaniem na przyrządzenie warzyw. Jak to zrobić? Ryż najlepiej będzie wrzucić do warzyw, dolać do patelni wody i dusić całość do momentu aż ryż pochłonie warzywny wywar. Jeśli chodzi o soczewicę, z nią można postąpić podobnie. Warto pamiętać o odpowiednim doprawieniu dania.

Jajka na kogel mogel ucieramy z cukrem.Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Beszamel - doskonale otuli warzywa z patelni

Po przesmażeniu warzyw na patelni warto uzupełnić je beszamelem - jak przyrządzić ten delikatny sos? Należy rozpuścić masło w garnku i dosypywać stopniowo mąkę ciągle mieszając całość. Kolejnym krokiem będzie dolewanie mleka. Aby nie powstały grudki, należy dość energicznie mieszać sos. Na koniec wystarczy wrzucić do niego wcześniej przygotowane warzywa z patelni i wymieszać dokładnie całość. Podawać od razu po przygotowaniu.

Syrop piernikowy to idealny dodatek do zimowej kawySyrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut

Sos pomidorowy - idealnie podkreśli smak warzywnej mieszanki

Warzywa z sosem pomidorowym będą smakowały wyśmienicie - jak je przygotować? Trzeba zeszklić w garnku cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do niej czosnek. Następnie wystarczy dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Sprawdzą się tutaj oregano, sól i pieprz. Po doprawieniu pomidorów należy dolewać stopniowo wody, tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu ciągle go mieszając. Kiedy będzie gotowy, można połączyć go z warzywami z patelni. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: