Warzywa na patelnię można podawać na wiele różnych sposobów. Będą komponowały się znakomicie z kurczakiem, ryżem i sosami. Do ich przygotowania można użyć soczewicy, beszamelu lub sosu pomidorowego. Przedstawiamy nasze propozycje podania.
Ryż i soczewica będą bardzo smacznym rozwiązaniem na przyrządzenie warzyw. Jak to zrobić? Ryż najlepiej będzie wrzucić do warzyw, dolać do patelni wody i dusić całość do momentu aż ryż pochłonie warzywny wywar. Jeśli chodzi o soczewicę, z nią można postąpić podobnie. Warto pamiętać o odpowiednim doprawieniu dania.
Po przesmażeniu warzyw na patelni warto uzupełnić je beszamelem - jak przyrządzić ten delikatny sos? Należy rozpuścić masło w garnku i dosypywać stopniowo mąkę ciągle mieszając całość. Kolejnym krokiem będzie dolewanie mleka. Aby nie powstały grudki, należy dość energicznie mieszać sos. Na koniec wystarczy wrzucić do niego wcześniej przygotowane warzywa z patelni i wymieszać dokładnie całość. Podawać od razu po przygotowaniu.
Warzywa z sosem pomidorowym będą smakowały wyśmienicie - jak je przygotować? Trzeba zeszklić w garnku cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do niej czosnek. Następnie wystarczy dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Sprawdzą się tutaj oregano, sól i pieprz. Po doprawieniu pomidorów należy dolewać stopniowo wody, tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu ciągle go mieszając. Kiedy będzie gotowy, można połączyć go z warzywami z patelni.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl