Pierogi z serem, ziemniakami, kaszą, ze szpinakiem - możliwości ich przygotowania jest całe multum. W ich przyrządzeniu najważniejsze jest elastyczne ciasto, które będzie jednocześnie delikatne i sprężyste. Jak je zrobić? Warto skorzystać z pewnego specjalnego składnika. Chodzi o śmietanę. Dzięki niej ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.
Ciasto na pierogi nie jest bardzo trudne w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, aby przygotować odpowiednie proporcje składników. Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednie wyrobienie ciasta. Właściwie przygotowane, nie powinno się rozgotowywać podczas gotowania. Oto przepis na idealne ciasto na pierogi.
Składniki:
W naszym przepisie znalazły się żółtka i śmietana. W tradycyjnych przepisach pierogi przygotowuje się bez tych składników, jednak dodają one odpowiedniej elastyczności pierogom, dlatego warto spróbować zrobić je właśnie w ten sposób.
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl