Z tym jednym składnikiem zrobisz idealnie miękkie ciasto na pierogi. Będzie delikatne i sprężyste

Pierogi to tradycyjna polska potrawa, którą serwuje się z przeróżnymi farszami. Ciasto, z którego są przygotowywane powinno być delikatne, ale zarazem odpowiednio sprężyste, aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Podajemy przepis na idealne ciasto na pierogi.

Pierogi z serem, ziemniakami, kaszą, ze szpinakiem - możliwości ich przygotowania jest całe multum. W ich przyrządzeniu najważniejsze jest elastyczne ciasto, które będzie jednocześnie delikatne i sprężyste. Jak je zrobić? Warto skorzystać z pewnego specjalnego składnika. Chodzi o śmietanę. Dzięki niej ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na delikatne ciasto na pierogi - przygotujesz z nim doskonały obiad

Ciasto na pierogi nie jest bardzo trudne w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, aby przygotować odpowiednie proporcje składników. Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednie wyrobienie ciasta. Właściwie przygotowane, nie powinno się rozgotowywać podczas gotowania. Oto przepis na idealne ciasto na pierogi.

Składniki:

  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • trzy szklanki mąki pszennej typ 500,
  • dwa żółtka,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • szczypta soli.

Jak przygotować ciasto na pierogi? Należy zacząć od wymieszania żółtek ze śmietaną

W naszym przepisie znalazły się żółtka i śmietana. W tradycyjnych przepisach pierogi przygotowuje się bez tych składników, jednak dodają one odpowiedniej elastyczności pierogom, dlatego warto spróbować zrobić je właśnie w ten sposób.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj żółtka ze śmietaną aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Przygotuj stolnicę. Rozsyp na niej mąkę i dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  3. Połącz całość i zagniataj ciasto. 
  4. Ciasto powinno stać się miękkie i elastyczne o żółtej barwie.
  5. Rozwałkuj ciasto, wykrawaj kawałki, nadziewaj wybranym farszem i formuj pierogi.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: