Krupnik - przepis sprzed lat. Żeby był idealny, nie możesz zapomnieć o ważnym kroku - podobno tak robiły wiedźmy

Krupnik to wcale nie taka zwykła zupa. Odpowiednie składniki i sposób przygotowania sprawi, że będzie esencjonalna i bardzo pożywna. Dlaczego mówi się, że krupnik to zupa czarownic? Dlatego, że dawniej kucharki w prosty sposób zamieniały zwykłą polewkę w sycące i rozgrzewające danie. Jak to robiły? Podgrzewały kaszę na patelni.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Krupnik to zupa, która w wielu domach jest traktowana nieco po macoszemu. Ot, zwykła polewka z kaszą i ziemniakami. Jednak warto wiedzieć, że w tej zupie tkwi potencjał, a my dziś podpowiemy, jak go wydobyć. Zamiana zwykłej zupy w pyszne danie to nie magia i na pewno nie spłoniemy za to na stosie, ale trik z kaszą można uznać za magiczny. Wystarczy podsmażyć, a efekt będzie powalający.

Krupnik - przepis na czarodziejską zupę

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por
  • 1 średnia cebula
  • kilka ziemniaków
  • ok. 150 g kaszy jęczmiennej (może być pęczak)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta curry
  • kilka suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Mięso włóż do garnka i zalej wodą. Włącz niewielką moc palnika i zagotuj. Kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je i dodaj kilka kulek ziela oraz 3-4 listki laurowe.
  2. Włoszczyznę obierz i dodaj do zupy. Gotuj, aż mięso zacznie robić się miękkie. Na tym etapie dodaj także grzybki, jeśli ich używasz.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj do zupy.
  4. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj cebulę oraz kaszę. Całość podsmażaj, aż cebula się zezłoci. Następnie dodaj do zupy i gotuj do miękkości kaszy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry.

Tak przygotowany krupnik świetnie smakuje z dodatkiem natki pietruszki lub koperku, podany z kromką świeżego pieczywa. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.