Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Krupnik to zupa, która w wielu domach jest traktowana nieco po macoszemu. Ot, zwykła polewka z kaszą i ziemniakami. Jednak warto wiedzieć, że w tej zupie tkwi potencjał, a my dziś podpowiemy, jak go wydobyć. Zamiana zwykłej zupy w pyszne danie to nie magia i na pewno nie spłoniemy za to na stosie, ale trik z kaszą można uznać za magiczny. Wystarczy podsmażyć, a efekt będzie powalający.
Krupnik - przepis na czarodziejską zupę
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por
- 1 średnia cebula
- kilka ziemniaków
- ok. 150 g kaszy jęczmiennej (może być pęczak)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta curry
- kilka suszonych grzybów (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Mięso włóż do garnka i zalej wodą. Włącz niewielką moc palnika i zagotuj. Kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je i dodaj kilka kulek ziela oraz 3-4 listki laurowe.
- Włoszczyznę obierz i dodaj do zupy. Gotuj, aż mięso zacznie robić się miękkie. Na tym etapie dodaj także grzybki, jeśli ich używasz.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj do zupy.
- Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj cebulę oraz kaszę. Całość podsmażaj, aż cebula się zezłoci. Następnie dodaj do zupy i gotuj do miękkości kaszy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry.
Tak przygotowany krupnik świetnie smakuje z dodatkiem natki pietruszki lub koperku, podany z kromką świeżego pieczywa.