Staropolski barszcz grzybowy Gessler. Najlepszy przepis wigilijne danie z aromatycznych leśnych zbiorów

Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler to propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapach, jaki towarzyszy tej potrawie urzeka wszystkich domowników. Wszystko za sprawą leśnych grzybów, których aromat w trakcie gotowania roznosi się błyskawicznie.
Zobacz wideo Czy alkohol może pojawić się na wigilijnym stole?

Staropolski barszcz grzybowy z przepisu Magdy Gessler to potrawa, którą dawniej serwowano na każdym stole podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Do jego przygotowania, nie używamy mięsa, lecz kompozycji warzyw i ziół, a głównym składnikiem są zebrane jesienią leśne grzyby.

Barszcz grzybowy Magdy Gessler. Przepis na udaną Wigilię

Aby przygotować esencjonalny barszcz na wigilijną ucztę z rodziną, należy przede wszystkim namoczyć zebrane i wysuszone jesienią grzyby. W tym celu zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą i odstawiamy na około trzy godziny. Po tym czasie, kiedy staną się miękkie i elastyczne, każdą pojedynczą sztukę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Ważne, aby pozbyć się najmniejszych drobinek piasku.

Składniki:

  • około 30 kapeluszy suszonych, oczyszczonych grzybów (najlepiej prawdziwków i podgrzybków),
  • woda,
  • 2 średnie selery,
  • 6 korzeni pietruszki,
  • 4 cebule,
  • 2 pory,
  • pęczek kopru,
  • pęczek selera naciowego,
  • 7 liści laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 goździki,
  • jałowiec,
  • łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
  • sól kamienna gruboziarnista,
  • sok z jednej cytryny,
  • wódka,
  • masło,
  • śmietana kremówka.
 

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wigilijny barszcz grzybowy Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  1. Oczyszczone grzyby zalewamy wodą. Wkładamy jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, jałowiec i goździki. Całość przykrywamy bez użycia soli. 
  2. Do osobnego wysokiego garnka wrzucamy obrane warzywa, selery, por, dwie cebule oraz pietruszki. Dodajemy ziele angielskie, kilka liści laurowych, pieprz i sól gruboziarnista kamienna. Zalewamy dwoma litrami wody.
  3. Grzyby, które były w osobnym garnku i już zaczęły się powoli gotować, przelewamy wraz z ziołami i cebulą do wywaru z warzyw.
  4. Ostatnią z cebul kroimy w piórka i smażymy na maśle. Kiedy będzie złocista, przekładamy ją go gotującego się barszczu.
  5. Na koniec dodajemy pęczek świeżego kopru oraz seler naciowy przekrojony na pół.
  6. Całość przykrywamy i gotujemy, do momentu aż grzyby będą mięciutkie. Należy gotować go powoli, nawet przez godzinę. 
  7. Po tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy.
  8. Przygotowujemy wazę i sito. Przecedzamy barszcz grzybowy. 
  9. Do klarownego bulionu dodajemy około dwóch łyżek wódki oraz łyżkę masła. Całość dokładnie mieszamy. Dzięki temu barszcz będzie miał bardziej intensywny smak.
  10. Z garnka, w którym pozostały warzywa i reszta składników wyciągamy ugotowane kapelusze grzybów i przekładamy do wazy.
  11. Magda Gessler podaje swój staropolski barszcz grzybowy z makaronem typu łazanki. Na wierzch kleks z bitej śmietany przygotowanej z chłodnej kremówki. Danie posypujemy koperkiem i gotowe!
Więcej o: