Kotlety mielone bez jajek będą świetną alternatywą dla osób, które mają na nie alergię. Jak je zrobić? Zamiast jajek należy dodać mąki ziemniaczanej. Dzięki niej kotlety nie będą rozpadały się podczas smażenia. Na kilogram mięsa powinny przypadać dwie łyżki mąki. Dokładny przepis podajemy poniżej.
Aby kotlety mielone dobrze się formowały, zamiast jajka można dodać mąki ziemniaczanej. Inną ciekawą opcją będzie dosypanie do masy bułki tartej. W tym przypadku proporcje będą takie same - dwie łyżki bułki na kilogram mięsa. Dzięki niej masa nie będzie się rozpadała i pozostanie zwarta podczas smażenia.
Składniki:
Idealne kotlety mielone to takie, które wykonuje się z odpowiedniego rodzaju mięsa. Zazwyczaj wybiera się do nich mięso wołowo-wieprzowe. Będą równie smaczne z mięsa z indyka. Poza tym należy pamiętać, aby wyrabiać masę przez dłuższy czas aż będzie ona wystarczająco elastyczna do formowania kotletów. Do masy można dodać więcej przypraw - np. paprykę mieloną i koperek.
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl