Placki ziemniaczane Sebastiana Olmy. Kucharz serwuje je ze smakowitymi dodatkami. Podajemy przepis

Sebastian Olma przygotowuje placki ziemniaczane w nowoczesnym wydaniu. Kucharz dodaje do nich różne rodzaje sera i wędzonego łososia. Przedstawiamy przepis, który pozwoli wam przygotować wspaniałe danie obiadowe.

Placki ziemniaczane to jedno z najprostszych dań kuchni polskiej. Ich wykonanie jest bardzo łatwe, a smakują rewelacyjnie. Podajemy przepis na placki o wyjątkowym smaku - kucharz Sebastian Olma dodaje do nich sery i wędzonego łososia.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na placki ziemniaczane Sebastiana Olmy

Do przygotowania placków ziemniaczanych będziecie potrzebowali, oprócz kartofli, mąkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Dodatki, które sprawią, że wasze danie nabierze oryginalnego smaku to sery i wędzony łosoś.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • trzy czwarte szklanki mąki pszennej,
  • kilka ząbków czosnku,
  • dwie duże cebule,
  • trzy jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia
  • ser camembert i żółty ser,
  • twarożek,
  • około 100 g łososia wędzonego,
  • roszponka.

Placki Sebastiana Olmy są bardzo proste w przygotowaniu

Aby przyrządzić placki ziemniaczane, wystarczy zetrzeć warzywa na małych oczkach i połączyć je z resztą składników. Najwięcej czasu zajmie wam smażenie placków.

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj ziemniaki z czosnkiem i cebulą na małych oczkach tarki.
  2. Dodaj do ziemniaków sól, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszaj dokładnie całość. Masa powinna być wilgotna.
  3. Smaż placki na rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.
  4. Następnie można położyć jeden placek z powrotem na patelnię, ułożyć na nim sery i przykryć drugim plackiem. Tak złożone placki ziemniaczane należy dusić około dziesięć minut pod przykryciem do momentu aż sery się roztopią.
  5. Tak przygotowane placki można podawać posmarowane z wierzchu twarożkiem i z ułożonymi na nich kawałkami wędzonego łososia. Całość można udekorować listkami roszponki.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: