Placki ziemniaczane to jedno z najprostszych dań kuchni polskiej. Ich wykonanie jest bardzo łatwe, a smakują rewelacyjnie. Podajemy przepis na placki o wyjątkowym smaku - kucharz Sebastian Olma dodaje do nich sery i wędzonego łososia.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na placki ziemniaczane Sebastiana Olmy
Do przygotowania placków ziemniaczanych będziecie potrzebowali, oprócz kartofli, mąkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Dodatki, które sprawią, że wasze danie nabierze oryginalnego smaku to sery i wędzony łosoś.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- trzy czwarte szklanki mąki pszennej,
- kilka ząbków czosnku,
- dwie duże cebule,
- trzy jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
- ser camembert i żółty ser,
- twarożek,
- około 100 g łososia wędzonego,
- roszponka.
Placki Sebastiana Olmy są bardzo proste w przygotowaniu
Aby przyrządzić placki ziemniaczane, wystarczy zetrzeć warzywa na małych oczkach i połączyć je z resztą składników. Najwięcej czasu zajmie wam smażenie placków.
Przygotowanie:
- Zetrzyj ziemniaki z czosnkiem i cebulą na małych oczkach tarki.
- Dodaj do ziemniaków sól, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszaj dokładnie całość. Masa powinna być wilgotna.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.
- Następnie można położyć jeden placek z powrotem na patelnię, ułożyć na nim sery i przykryć drugim plackiem. Tak złożone placki ziemniaczane należy dusić około dziesięć minut pod przykryciem do momentu aż sery się roztopią.
- Tak przygotowane placki można podawać posmarowane z wierzchu twarożkiem i z ułożonymi na nich kawałkami wędzonego łososia. Całość można udekorować listkami roszponki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl