Spaghetti tricolore, czyli boska Italia na talerzu. Pyszny obiad przygotujesz z prędkością światła

Spaghetti tricolore to nic innego jak makaron z bazylią, ricottą i pomidorami, które tworzą trójkolorowa mieszankę w barwach włoskiej flagi. To danie zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyjątkowo prostym i szybkim wykonaniem.

Kuchnia włoska słynie z prostych, nieskomplikowanych dań, na których wykonanie nie potrzeba wiele czasu. Przedstawiamy przepis na spaghetti tricolore, czyli trójkolorowy makaron z bazylią, ricottą i pomidorkami koktajlowymi. Przygotowanie tej aromatycznej potrawy jest zaskakująco łatwe, a smak będzie kapitalny. Jak przyrządzić włoskie spaghetti? Najważniejsze to pamiętać o tym, aby nie rozgotować makaronu. Powinien zostać ugotowany al dente.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na spaghetti tricolore - proste danie o cudownym smaku

Do przygotowania makaronu będziecie potrzebowali niewielu składników. Należy przygotować czosnek, ricottę, pomidorki koktajlowe i bazylię. Danie przyprawiamy tylko solą i pieprzem. Do smażenia będzie potrzebna oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 250 g spaghetti,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 150 g ricotty,
  • 50 g pomidorków koktajlowych,
  • świeże liście bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie spaghetti jest bardzo łatwe. Zajmie wam nie więcej niż kwadrans

Spaghetti tricolore to nieskomplikowane danie, które wbrew pozorom ma bardzo bogaty smak. Wykonuje się je w zaledwie kilku krokach. Do zrobienia makaronu będzie potrzebna tylko patelnia i garnek.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj osoloną wodę na makaron.
  2. Przygotuj sos. Podsmaż pokrojony czosnek na oliwie i dodaj do niej połówki pomidorków koktajlowych. Smaż całość kilka minut.
  3. Wrzuć makaron na gotującą się wodę.
  4. Makaron ugotowany al dente przełóż na patelnię z dodatkiem wody z gotowania spaghetti. 
  5. Do makaronu dodaj ricottę i bazylię. Dobrze wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem.
  6.  Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.