Spaghetti tricolore, czyli boska Italia na talerzu. Pyszny obiad przygotujesz z prędkością światła

Spaghetti tricolore to nic innego jak makaron z bazylią, ricottą i pomidorami, które tworzą trójkolorowa mieszankę w barwach włoskiej flagi. To danie zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyjątkowo prostym i szybkim wykonaniem.

Kuchnia włoska słynie z prostych, nieskomplikowanych dań, na których wykonanie nie potrzeba wiele czasu. Przedstawiamy przepis na spaghetti tricolore, czyli trójkolorowy makaron z bazylią, ricottą i pomidorkami koktajlowymi. Przygotowanie tej aromatycznej potrawy jest zaskakująco łatwe, a smak będzie kapitalny. Jak przyrządzić włoskie spaghetti? Najważniejsze to pamiętać o tym, aby nie rozgotować makaronu. Powinien zostać ugotowany al dente.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na spaghetti tricolore - proste danie o cudownym smaku

Do przygotowania makaronu będziecie potrzebowali niewielu składników. Należy przygotować czosnek, ricottę, pomidorki koktajlowe i bazylię. Danie przyprawiamy tylko solą i pieprzem. Do smażenia będzie potrzebna oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 250 g spaghetti,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 150 g ricotty,
  • 50 g pomidorków koktajlowych,
  • świeże liście bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonychBuraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych

Przygotowanie spaghetti jest bardzo łatwe. Zajmie wam nie więcej niż kwadrans

Spaghetti tricolore to nieskomplikowane danie, które wbrew pozorom ma bardzo bogaty smak. Wykonuje się je w zaledwie kilku krokach. Do zrobienia makaronu będzie potrzebna tylko patelnia i garnek.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj osoloną wodę na makaron.
  2. Przygotuj sos. Podsmaż pokrojony czosnek na oliwie i dodaj do niej połówki pomidorków koktajlowych. Smaż całość kilka minut.
  3. Wrzuć makaron na gotującą się wodę.
  4. Makaron ugotowany al dente przełóż na patelnię z dodatkiem wody z gotowania spaghetti. 
  5. Do makaronu dodaj ricottę i bazylię. Dobrze wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem.
  6.  Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

ZmywanieChcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: