To tradycyjna zupa kaszubska. Robert Makłowicz jest nią zachwycony. "Efekt jest wyborny"

Tradycyjne receptury trzeba chronić i przekazywać nowym pokoleniom. Na to właśnie wpadł Robert Makłowicz i pokazał jak przyrządzić zupę, która znana jest na Kaszubach. Smak powala na kolana, a prostota zachwyca każdego.

Robert Makłowicz swoje podróże kulinarne relacjonuje na kanale na platformie YouTube. Dzieli się tam gastronomicznymi i smakowymi odkryciami. Pokazuje również tradycyjne przepisy, o których mało kto pamięta. W jednym ze swoich materiałów przybliżył oglądającym smaki Kaszub. Przygotował zupę rybną, która swoją prostotą zachęca do gotowania. Zakrapiana sokiem z cytryny powoduje różne odczucia smakowe. Jak sam kucharz ją określił

I mówię wam, że efekt jest wyborny.

W filmie podpowiada również, że każda ryba nada się do tej zupy. Osobiście wybrał okonki, lecz można również użyć płotek lub karasi.

Przepis na kaszubską zupę rybną Makłowicza

Składniki

  • 3 okonki,
  • 3 pietruszki białe wraz z natką,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • woda,
  • cytryna,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • łyżka mąki,
  • 2 jajka,
  • świeży koperek,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • sól,
  • pieprz.
 

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie zupy zacznij od przygotowania bulionu jarzynowego. Do garnka wlej wodę, posól ją, wrzuć kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Umieść również pietruszkę wraz z natką, obrane marchewki oraz obrane i przecięte na pół dwie cebule. Zostaw do gotowania na pół godziny.
  2. Po tym czasie delikatnie obierz cytrynę ze skórki. Pamiętaj aby pozbyć się z niej białego miąższu, ponieważ nadaje on goryczy. Kilka plastrów skórki umieść w garnku z wywarem.
  3. Na dnie drugiego garnka ułóż wypatroszone i oskrobane ryby wraz z głowami i ogonami. Do naczynia przelej wywar warzywny odcedzając warzywa i przyprawy przez sitko. Całość ponownie zagotuj.
  4. Po 20 minutach wyłów z wywaru ryby, oddziel mięso od ości i skóry.
  5. Do miski wlej kwaśną śmietanę oraz łyżkę mąki. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na końcu dodaj do mieszanki kilka małych chochli wywaru, aby zahartować ją przed finalnym wlaniem do bulionu.
  6. Śmietanę dodawaj stopniowo do wywaru. Jeśli na wierzchu powstają grudki dodaj do niej większą ilość ciepłego płynu, aby wyrównać temperatury.
  7. Posiekaj natkę pietruszki i koperek. Dodaj do zupy.
  8. Rybę podziel na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
  9. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny. Do naczynia z tymi składnikami dodaj chochlę wywaru, aby zahartować mieszankę. Następnie wlej do zupy.
  10. Podgotuj i podawaj z pieczywem lub makaronem.
Więcej o: