-
Haps
-
Jak przygotować
- To tradycyjna zupa kaszubska. Robert Makłowicz jest nią zachwycony. "Efekt jest wyborny"
To tradycyjna zupa kaszubska. Robert Makłowicz jest nią zachwycony. "Efekt jest wyborny"
Tradycyjne receptury trzeba chronić i przekazywać nowym pokoleniom. Na to właśnie wpadł Robert Makłowicz i pokazał jak przyrządzić zupę, która znana jest na Kaszubach. Smak powala na kolana, a prostota zachwyca każdego.
Robert Makłowicz swoje podróże kulinarne relacjonuje na kanale na platformie YouTube. Dzieli się tam gastronomicznymi i smakowymi odkryciami. Pokazuje również tradycyjne przepisy, o których mało kto pamięta. W jednym ze swoich materiałów przybliżył oglądającym smaki Kaszub. Przygotował zupę rybną, która swoją prostotą zachęca do gotowania. Zakrapiana sokiem z cytryny powoduje różne odczucia smakowe. Jak sam kucharz ją określił
I mówię wam, że efekt jest wyborny.
W filmie podpowiada również, że każda ryba nada się do tej zupy. Osobiście wybrał okonki, lecz można również użyć płotek lub karasi.
Przepis na kaszubską zupę rybną Makłowicza
Składniki
- 3 okonki,
- 3 pietruszki białe wraz z natką,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- woda,
- cytryna,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- łyżka mąki,
- 2 jajka,
- świeży koperek,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Gotowanie zupy zacznij od przygotowania bulionu jarzynowego. Do garnka wlej wodę, posól ją, wrzuć kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Umieść również pietruszkę wraz z natką, obrane marchewki oraz obrane i przecięte na pół dwie cebule. Zostaw do gotowania na pół godziny.
- Po tym czasie delikatnie obierz cytrynę ze skórki. Pamiętaj aby pozbyć się z niej białego miąższu, ponieważ nadaje on goryczy. Kilka plastrów skórki umieść w garnku z wywarem.
- Na dnie drugiego garnka ułóż wypatroszone i oskrobane ryby wraz z głowami i ogonami. Do naczynia przelej wywar warzywny odcedzając warzywa i przyprawy przez sitko. Całość ponownie zagotuj.
- Po 20 minutach wyłów z wywaru ryby, oddziel mięso od ości i skóry.
- Do miski wlej kwaśną śmietanę oraz łyżkę mąki. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na końcu dodaj do mieszanki kilka małych chochli wywaru, aby zahartować ją przed finalnym wlaniem do bulionu.
- Śmietanę dodawaj stopniowo do wywaru. Jeśli na wierzchu powstają grudki dodaj do niej większą ilość ciepłego płynu, aby wyrównać temperatury.
- Posiekaj natkę pietruszki i koperek. Dodaj do zupy.
- Rybę podziel na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny. Do naczynia z tymi składnikami dodaj chochlę wywaru, aby zahartować mieszankę. Następnie wlej do zupy.
- Podgotuj i podawaj z pieczywem lub makaronem.