Kotlety mielone będą delikatniejsze i smaczniejsze, dzięki trikowi pani Gosi. Wystarczy "małe chluśnięcie"

Idealne kotlety mielone powinny być delikatne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Przepis każdy zna, każdy wie, jak kotlety powinno się robić. Ale czy wiadomo, jak zrobić kotlety mielone z efektem wow? Pani Gosia ze stołówki jednej z podstawówek podpowiada: "Chluśnij i wymasuj, jak męża po pracy".

Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlety mielone to klasyk i przepisu nie muszę chyba przedstawiać. Jak jednak zabrać się za pyszne kulki z mięsa mielonego, żeby były delikatne i soczyste i nie tępiły bez potrzeby noży? Sposób zdradziła niezawodna pani Gosia, kucharka ze szkolnej stołówki. Przyda się woda, ale koniecznie gazowana.

Jak zrobić idealne mielone?

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • bułka tarta
  • woda gazowana
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. 
  2. Mięso mielone włóż do miski, dodaj cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz przyprawy. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Do masy na kotlety dodaj 1/3 szklanki gazowanej wody i porządnie ją "wklep", żeby mięso dobrze się napowietrzyło.
  4. Z masy mięsnej formuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy dokładnie obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron staną się lekko brązowe i apetyczne.
Więcej o:
Copyright © Agora SA