-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety mielone będą delikatniejsze i smaczniejsze, dzięki trikowi pani Gosi. Wystarczy "małe chluśnięcie"
Kotlety mielone będą delikatniejsze i smaczniejsze, dzięki trikowi pani Gosi. Wystarczy "małe chluśnięcie"
Idealne kotlety mielone powinny być delikatne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Przepis każdy zna, każdy wie, jak kotlety powinno się robić. Ale czy wiadomo, jak zrobić kotlety mielone z efektem wow? Pani Gosia ze stołówki jednej z podstawówek podpowiada: "Chluśnij i wymasuj, jak męża po pracy".
Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety mielone to klasyk i przepisu nie muszę chyba przedstawiać. Jak jednak zabrać się za pyszne kulki z mięsa mielonego, żeby były delikatne i soczyste i nie tępiły bez potrzeby noży? Sposób zdradziła niezawodna pani Gosia, kucharka ze szkolnej stołówki. Przyda się woda, ale koniecznie gazowana.
Jak zrobić idealne mielone?
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 cebula
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- bułka tarta
- woda gazowana
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
- Mięso mielone włóż do miski, dodaj cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz przyprawy. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Do masy na kotlety dodaj 1/3 szklanki gazowanej wody i porządnie ją "wklep", żeby mięso dobrze się napowietrzyło.
- Z masy mięsnej formuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy dokładnie obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron staną się lekko brązowe i apetyczne.