Surówka z kiszonej kapusty - przepis na doskonały dodatek do obiadu. Zimą sprawdzi się idealnie

Surówka z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy pomysł na dodatek do obiadu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmie wam wiele czasu. Podajemy przepis na warzywną bombę witaminową. Będzie wam potrzebna kapusta, marchew i natka pietruszki.

Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny dodatek do obiadu, dobrze trafiliście. Przedstawiamy przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty. Będzie prawdziwą bombą witaminową, którą każdy zje ze smakiem. Co więcej, jest bardzo uniwersalna - można ją łączyć z różnymi mięsami, rybami, ziemniakami i innymi surówkami. Jej wykonanie jest niezwykle proste, wystarczy posiekać kapustę, marchew i pietruszkę i połączyć składniki. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to efektowny dodatek do obiadu złożony z kilku prostych składników. Smak, jaki można uzyskać łącząc kapustę, marchew i pietruszkę jest naprawdę fenomenalny. Warto dodawać ją do zimowego menu, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C i wzmacnia odporność.

Składniki:

  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • duża marchew,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól do smaku,
  • pęczek pietruszki.

ZmywanieChcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem

Przygotowanie surówki z kiszonej kapusty jest dziecinnie proste

Poniższy przepis jest bardzo prosty. Wystarczy poszatkować kapustę, utrzeć marchewkę, posiekać pietruszkę i połączyć wszystkie składniki. Ostatnim krokiem będzie doprawienie surówki do smaku.

Smak surówki można wzbogacić dodając do niej kwaśne jabłko i białą cebulę. Czasami dodaje się też do niej czerwoną paprykę.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj drobno kapustę kiszoną.
  2. Zetrzyj marchew na dużych oczkach i dodaj do kapusty.
  3. Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  4. Do miski z kapustą i marchewką dolej oliwy i przypraw całość solą i pieprzem do smaku.
  5. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj całość.
  6. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonychBuraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: