Magda Gessler zdradziła przepis na de volaille. Pyszny, bo ze środka tryska ten jeden składnik

Aksamitny w środku chrupki na zewnątrz. Taki właśnie jest kotlet Magdy Gessler, który wprowadziła w jednej restauracji. Możesz odtworzyć go w domu, ale musisz pamiętać, że z jego wnętrza musi tryskać ten składnik.

Magda Gessler swoimi umiejętnościami kulinarnymi zaskakuje i zachwyca niemałą widownię. Przy telewizorach zawsze zbiera duże grono odbiorców, którzy obserwują jej poczynania i zmiany w "Kuchennych Rewolucjach". W jednym z odcinków programu została poproszona o pomoc przy prowadzeniu restauracji "U wikinga". To tam zaprezentowała przepis na kotlety de volaille. Co najbardziej je wyróżnia? Środek, z którego po rozkrojeniu tryska gorące masło. To ono od środka nadaje mięsu niesamowitą miękkość. Przepis jest banalnie prosty i aż grzech go nie wypróbować.

Przepis na kotlety de volaille Magdy Gessler

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 80 g masła,
  • kilka łyżek bułki tartej do panierowania,
  • kilka łyżek mąki do panierowania,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Masło rozetrzyj z dodatkiem soli i uformuj z niego wałeczki. Następnie owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki.
  2. Piersi z kurczaka dobrze rozbij na płaskie kotlety. Każdą pierś oprósz solą i pieprzem.
  3. Na każdym kawałku piersi ułóż wałeczek masła i zawiń w roladkę.
  4. Na trzech talerzach umieść bułkę tartą, mąkę i roztrzepane jajka. Roladki panieruj w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane odłóż do lodówki na około godzinę.
  5. Po tym czasie smaż kotlety na głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Najlepszym sposobem na wysmażenie jest wkładanie ich do tłuszczu małymi partiami. W ten sposób temperatura oleju nie będzie gwałtownie spadać. Dodatkowym atutem takiej metody smażenia jest to, że zachowają one chrupkość w środku. Natomiast w środku będą soczyste i aksamitnie miękkie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.