Aksamitny w środku chrupki na zewnątrz. Taki właśnie jest kotlet Magdy Gessler, który wprowadziła w jednej restauracji. Możesz odtworzyć go w domu, ale musisz pamiętać, że z jego wnętrza musi tryskać ten składnik.
Magda Gessler swoimi umiejętnościami kulinarnymi zaskakuje i zachwyca niemałą widownię. Przy telewizorach zawsze zbiera duże grono odbiorców, którzy obserwują jej poczynania i zmiany w "Kuchennych Rewolucjach". W jednym z odcinków programu została poproszona o pomoc przy prowadzeniu restauracji "U wikinga". To tam zaprezentowała przepis na kotlety de volaille. Co najbardziej je wyróżnia? Środek, z którego po rozkrojeniu tryska gorące masło. To ono od środka nadaje mięsu niesamowitą miękkość. Przepis jest banalnie prosty i aż grzech go nie wypróbować.
REKLAMA
Przepis na kotlety de volaille Magdy Gessler
Składniki
4 filety z piersi kurczaka,
80 g masła,
kilka łyżek bułki tartej do panierowania,
kilka łyżek mąki do panierowania,
2 jajka,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Masło rozetrzyj z dodatkiem soli i uformuj z niego wałeczki. Następnie owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki.
Piersi z kurczaka dobrze rozbij na płaskie kotlety. Każdą pierś oprósz solą i pieprzem.
Na każdym kawałku piersi ułóż wałeczek masła i zawiń w roladkę.
Na trzech talerzach umieść bułkę tartą, mąkę i roztrzepane jajka. Roladki panieruj w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane odłóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie smaż kotlety na głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Najlepszym sposobem na wysmażenie jest wkładanie ich do tłuszczu małymi partiami. W ten sposób temperatura oleju nie będzie gwałtownie spadać. Dodatkowym atutem takiej metody smażenia jest to, że zachowają one chrupkość w środku. Natomiast w środku będą soczyste i aksamitnie miękkie.