-
Haps
-
Jak przygotować
- Magda Gessler zdradziła przepis na de volaille. Pyszny, bo ze środka tryska ten jeden składnik
Magda Gessler zdradziła przepis na de volaille. Pyszny, bo ze środka tryska ten jeden składnik
Aksamitny w środku chrupki na zewnątrz. Taki właśnie jest kotlet Magdy Gessler, który wprowadziła w jednej restauracji. Możesz odtworzyć go w domu, ale musisz pamiętać, że z jego wnętrza musi tryskać ten składnik.
Magda Gessler swoimi umiejętnościami kulinarnymi zaskakuje i zachwyca niemałą widownię. Przy telewizorach zawsze zbiera duże grono odbiorców, którzy obserwują jej poczynania i zmiany w "Kuchennych Rewolucjach". W jednym z odcinków programu została poproszona o pomoc przy prowadzeniu restauracji "U wikinga". To tam zaprezentowała przepis na kotlety de volaille. Co najbardziej je wyróżnia? Środek, z którego po rozkrojeniu tryska gorące masło. To ono od środka nadaje mięsu niesamowitą miękkość. Przepis jest banalnie prosty i aż grzech go nie wypróbować.
Przepis na kotlety de volaille Magdy Gessler
Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 80 g masła,
- kilka łyżek bułki tartej do panierowania,
- kilka łyżek mąki do panierowania,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Masło rozetrzyj z dodatkiem soli i uformuj z niego wałeczki. Następnie owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki.
- Piersi z kurczaka dobrze rozbij na płaskie kotlety. Każdą pierś oprósz solą i pieprzem.
- Na każdym kawałku piersi ułóż wałeczek masła i zawiń w roladkę.
- Na trzech talerzach umieść bułkę tartą, mąkę i roztrzepane jajka. Roladki panieruj w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane odłóż do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie smaż kotlety na głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Najlepszym sposobem na wysmażenie jest wkładanie ich do tłuszczu małymi partiami. W ten sposób temperatura oleju nie będzie gwałtownie spadać. Dodatkowym atutem takiej metody smażenia jest to, że zachowają one chrupkość w środku. Natomiast w środku będą soczyste i aksamitnie miękkie.