Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Krupnik jest nieco zapomnianą potrawą. Dawniej serwowany jako jedno z kluczowych dań polskiej kuchni, dziś powoli powraca do łask. Warto pamiętać, że kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa, jej wartości odżywcze zależą od gatunku, jednak z pewnością dostarcza organizmowi witaminy A, E, K, witaminy z grupy B oraz sporą ilość selenu. Poza tym jest źródłem fosforu, magnezu, potasu i wapnia.
Przepis na krupnik. Zupę pełną zdrowia
Regularne spożywanie kasz wpływa pozytywnie na zły cholesterol, obniżając jego poziom. Obecny w kaszy błonnik przyczynia się w zachowaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Włączenie posiłków z dodatkiem kasz jest świetnym rozwiązaniem w profilaktyce cukrzycy typu II oraz służy wzmacnianiu odporności. Zatem jak zrobić rozgrzewający krupnik pełen zdrowotnych właściwości? Oto przepis.
Składniki:
- 3 skrzydełka z kurczaka,
- marchewka,
- 2 duże ziemniaki,
- cebula,
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- czarny pieprz świeżo zmielony,
- ok. dwóch litrów wody,
- natka pietruszki (opcjonalnie).
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Rozgrzewający krupnik. Sposób wykonania
- Mięso delikatnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą.
- Cebulę opalamy i wrzucamy do zupy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładnie płuczemy pod zimną wodą.
- Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach kuchennej tarki.
- Kaszę wsypujemy na sitko i pod bieżącą wodą dokładnie płuczemy.
- Do gotującej się zupy wrzucamy kaszę, ziemniaki oraz marchew. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec ucieramy ziarna czarnego pieprzu i wrzucamy do krupniku. Dodajemy sól do smaku.
Krupnik z kaszą jęczmienną podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.