Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną. Pieprzny i rozgrzewający specjał babuni. Idealny na śnieżną aurę

Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną to jedno z dawnych, tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Najczęściej serwowany przez nasze babcie. Delikatny, a zarazem pikantny. Wyjątkowo rozgrzewający, świetnie sprawdzi się jako obiad w zimową porę.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Krupnik jest nieco zapomnianą potrawą. Dawniej serwowany jako jedno z kluczowych dań polskiej kuchni, dziś powoli powraca do łask. Warto pamiętać, że kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa, jej wartości odżywcze zależą od gatunku, jednak z pewnością dostarcza organizmowi witaminy A, E, K, witaminy z grupy B oraz sporą ilość selenu. Poza tym jest źródłem fosforu, magnezu, potasu i wapnia.

Staropolski barszcz grzybowy Gessler. Najlepszy przepis wigilijne danie z aromatycznych leśnych zbiorów Staropolski barszcz grzybowy Gessler. Powraca wigilijna potrawa sprzed lat

Przepis na krupnik. Zupę pełną zdrowia

Regularne spożywanie kasz wpływa pozytywnie na zły cholesterol, obniżając jego poziom. Obecny w kaszy błonnik przyczynia się w zachowaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Włączenie posiłków z dodatkiem kasz jest świetnym rozwiązaniem w profilaktyce cukrzycy typu II oraz służy wzmacnianiu odporności. Zatem jak zrobić rozgrzewający krupnik pełen zdrowotnych właściwości? Oto przepis.

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • marchewka,
  • 2 duże ziemniaki,
  • cebula,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • ok. dwóch litrów wody,
  • natka pietruszki (opcjonalnie).

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Klasyczny kotlet schabowy według przepisu Ani Starmach. Mała ilość przypraw to klucz idealnego smaku Kotlet schabowy według przepisu Ani Starmach. Nie potrzebujesz wielu przypraw

Rozgrzewający krupnik. Sposób wykonania

  1. Mięso delikatnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. 
  2. Cebulę opalamy i wrzucamy do zupy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
  3. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładnie płuczemy pod zimną wodą.
  4. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach kuchennej tarki.
  5. Kaszę wsypujemy na sitko i pod bieżącą wodą dokładnie płuczemy.
  6. Do gotującej się zupy wrzucamy kaszę, ziemniaki oraz marchew. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. 
  7. Na koniec ucieramy ziarna czarnego pieprzu i wrzucamy do krupniku. Dodajemy sól do smaku.

Krupnik z kaszą jęczmienną podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. 

Więcej o: