Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną. Pieprzny i rozgrzewający specjał babuni. Idealny na śnieżną aurę

Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną to jedno z dawnych, tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Najczęściej serwowany przez nasze babcie. Delikatny, a zarazem pikantny. Wyjątkowo rozgrzewający, świetnie sprawdzi się jako obiad w zimową porę.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Krupnik jest nieco zapomnianą potrawą. Dawniej serwowany jako jedno z kluczowych dań polskiej kuchni, dziś powoli powraca do łask. Warto pamiętać, że kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa, jej wartości odżywcze zależą od gatunku, jednak z pewnością dostarcza organizmowi witaminy A, E, K, witaminy z grupy B oraz sporą ilość selenu. Poza tym jest źródłem fosforu, magnezu, potasu i wapnia.

Przepis na krupnik. Zupę pełną zdrowia

Regularne spożywanie kasz wpływa pozytywnie na zły cholesterol, obniżając jego poziom. Obecny w kaszy błonnik przyczynia się w zachowaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Włączenie posiłków z dodatkiem kasz jest świetnym rozwiązaniem w profilaktyce cukrzycy typu II oraz służy wzmacnianiu odporności. Zatem jak zrobić rozgrzewający krupnik pełen zdrowotnych właściwości? Oto przepis.

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • marchewka,
  • 2 duże ziemniaki,
  • cebula,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • ok. dwóch litrów wody,
  • natka pietruszki (opcjonalnie).

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Rozgrzewający krupnik. Sposób wykonania

  1. Mięso delikatnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. 
  2. Cebulę opalamy i wrzucamy do zupy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
  3. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładnie płuczemy pod zimną wodą.
  4. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach kuchennej tarki.
  5. Kaszę wsypujemy na sitko i pod bieżącą wodą dokładnie płuczemy.
  6. Do gotującej się zupy wrzucamy kaszę, ziemniaki oraz marchew. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. 
  7. Na koniec ucieramy ziarna czarnego pieprzu i wrzucamy do krupniku. Dodajemy sól do smaku.

Krupnik z kaszą jęczmienną podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. 

Więcej o: