Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gofry na kefirze to chyba najlepsza wersja przepisu na te puszyste wafle. Jeśli szukasz inspiracji na śniadanie lub podwieczorek, koniecznie wypróbuj ten przepis i odczaruj ponure, jesienne dni.
Herbata świąteczna - napój, którego nie może zabraknąć w świąteczne wieczory
Gofry na kefirze - przepis
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml kefiru
- 1 średnie jajko
- 50 g masła (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Masło włóż do rondelka i rozpuść. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i utrzyj całość na puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj kefir i stopniowo wsypuj mąkę. Dodaj także proszek do pieczenia i kiedy uzyskasz już gładką masę, stopniowo wlewaj masło.
- Ciasto na gofry odłóż na chwilę, by odpoczęło.
- Gofrownicę lekko natłuść i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na porządnie rozgrzane blaszki. Smaż, aż gofry będą lekko złote. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Ciasto na pierogi. Jeden składnik zmieni wszystko