Gofry - przepis, który skradnie ci serce. Będą puszyste i delikatne, ale zamień mleko na inny składnik

Gofry to chyba najlepszy comfort food świata. Przepis na gofry jest bardzo łatwy, ale my dziś postanowiliśmy go nieco udoskonalić. Jak je zrobić, żeby były jeszcze delikatniejsze i bardziej puszyste? Zamień mleko na kefir - zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gofry na kefirze to chyba najlepsza wersja przepisu na te puszyste wafle. Jeśli szukasz inspiracji na śniadanie lub podwieczorek, koniecznie wypróbuj ten przepis i odczaruj ponure, jesienne dni.

Gofry na kefirze - przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • 1 średnie jajko
  • 50 g masła (rozpuszczonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Masło włóż do rondelka i rozpuść. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i utrzyj całość na puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj kefir i stopniowo wsypuj mąkę. Dodaj także proszek do pieczenia i kiedy uzyskasz już gładką masę, stopniowo wlewaj masło.
  3. Ciasto na gofry odłóż na chwilę, by odpoczęło. 
  4. Gofrownicę lekko natłuść i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na porządnie rozgrzane blaszki. Smaż, aż gofry będą lekko złote. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA