Kompot z suszonych śliwek. Napój, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Kompot z suszonych śliwek bez wątpienia kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Nic dziwnego ponieważ zarówno jak świąteczna herbata, film "Kevin sam w domu" czy piosenka "Last Christmas", kompot z suszonych śliwek także stał się tradycją, której nie może zabraknąć w święta.

Kompot wigilijny ze śliwek - przepis na tradycyjny, świąteczny kompot

Kompot z suszonych śliwek, jabłek etc. kojarzy się głównie z wigilią u babci. Zapach tego napoju wypełniał wówczas całe wnętrze domu. Obecnie także kompot z suszu odgrywa ważną rolę - jest zaliczany do tradycyjnych dań wigilijnych, których nie może zabraknąć w menu. Kompot wigilijny ze śliwek na naszych stołach gości w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale wiele osób lubi przygotowywać go w ciągu zimy, gdyż jest wyjątkowo aromatyczny. Kompot z suszonych śliwek niewątpliwie kojarzy nam się ze świętami i chociaż świąteczny stół obfituje w wiele przysmaków, to nie może zabraknąć na nim wigilijnego kompotu. Ogromną zaletą kompotu z suszonych śliwek jest to, że taki napój idealnie działa na trawienie, więc warto aby nie tylko w święta występował w naszym menu, ale zawsze wtedy kiedy tylko dopadną nas trawienne problemy. Przedstawiamy przepis na kompot wigilijny ze śliwek.

Składniki: 25 dag suszonych śliwek, 1,5 litra wody, laska cynamonu, 2-3 łyżki cukru, kilka goździków, łyżeczka otartej skórki pomarańczowej, łyżeczka otartej skórki cytrynowej

Jak przygotować kompot wigilijny ze śliwek krok po kroku?

  1. Śliwki należy opłukać wodą i zalać je 2 szklankami zimnej wody, aby zrobiły się miękkie. Zostawić je na około 2 – 3 godziny.
  2. W tym czasie należy sparzyć cytrusy i przygotować zalecaną porcję otartej skórki.
  3. Namoczone śliwki wraz z wodą przelać do garnka, dodać laskę cynamonu, skórkę pomarańczy i cytryny, cukier, goździk a także pozostałą wodę.
  4. Wszystko zagotować i na wolnym ogniu gotować przez kolejne 30 minut.
  5. Tak przygotowany kompot przecedzić i zostawić do ostygnięcia. W razie potrzeby przed podaniem można go rozcieńczyć wodą lub dosłodzić.
Zobacz wideo Święta, święta i po świętach? Zadbaj o gwiazdkowy nastrój w swoim domu na dużo dłużej

Kompot z suszonych śliwek - kiedy najlepiej zrobić wigilijny kompot?

Przyrządzenie wigilijnego kompotu z suszonych śliwek nie wymaga dużo pracy, jednak warto zabrać się za jego przygotowanie troszkę wcześniej. Zaleca się, aby w wieczór poprzedzający wigilię namoczyć suszone śliwki w wodzie. Najlepiej by były to śliwki węgierki, które dodają do kompotu lekko "przydymionego" aromatu. Należy także pamiętać, aby śliwki nie były za miękkie, ponieważ rozpadną się w gotowaniu.

Kompot ze śliwek suszonych - właściwości i działanie

Kompot ze śliwek suszonych oprócz wyjątkowych walorów smakowych i zapachowych ma wiele innych ważnych właściwości, które wspomagają nasz organizm. Śliwki to owoce, które zawierają witaminy C, K, A + E a także witaminę B6. Ponadto są bogate w błonnik, potas, żelazo oraz wapń. Warto wspomnieć, że w procesie suszenia właściwości śliwek ulegają znacznej poprawie, ponieważ ilość witaminy A zwiększa się pięciokrotnie, a błonnika nawet siedmiokrotnie. Dzięki temu suszone śliwki pomagają w regulowaniu pracy jelit, działają na zaparcia i poprawiają pracę całego układu trawiennego. Trzeba jednak pamiętać, że suszone śliwki posiadają więcej kalorii w 100 g i to nawet sześciokrotnie w porównaniu do świeżych owoców. Nie są one zatem odpowiednie do spożycia dla osób na diecie czy z cukrzycą.

Kompot z suszonych śliwek na wigilię – czy można dodać do niego inne owoce?

W polskich domach na wigilię najczęściej przygotowuje się kompot z suszonych śliwek. Ta tradycyjna wersja kompotu jest najbardziej znana i zdecydowanie najlepsza. Nie oznacza to jednak, że nie możemy dodać do wigilijnego kompotu z suszonych śliwek innych owoców. Wszystko jest oczywiście zależne od naszych upodobań. Najczęściej jednak dodatek do wigilijnego kompotu z suszu stanowią suszone jabłka i gruszki. Proporcje owoców możemy dobierać indywidualnie, ale pamiętajmy, że to jednak śliwki stanowią bazę kompotu.

Zobacz też: Ciasto na święta. Nie masz pomysłu na bożonarodzeniowe wypieki? Te z pewnością wyjdą idealnie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.