-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa ziemniaczana, czyli jak jadało się na wsi lata temu. Smak podrasujesz mięsnym dodatkiem i aromatycznym ziołem
Zupa ziemniaczana, czyli jak jadało się na wsi lata temu. Smak podrasujesz mięsnym dodatkiem i aromatycznym ziołem
Zupa ziemniaczana to świetny pomysł na szybki, tani i rozgrzewający obiad. Ten przepis jest bardzo stary - zupa ziemniaczana była często gotowana na wsiach, gdzie biedniejsi ludzie jedli to, co akurat mieli w dostatku - zazwyczaj były to właśnie ziemniaki. Jednak zupa ziemniaczana nie musi być nudna - z łatwością ją podrasujesz, dodając podgardle i majeranek.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa ziemniaczana to zbawienie w zimowe i ponure dni. Przepis jest bardzo prosty, ale moja babcia zawsze dodawała do zupy ziemniaczanej podsmażone podgardle. Ten smak pamiętam do dziś i chętnie podpowiem, jak zrobić najlepszą zupę z ziemniaków.
Zupa ziemniaczana - przepis
Składniki:
- ok. 700-800 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- ok. 300-400 g podgardla wieprzowego
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
- śmietana 18 proc.
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i włóż do niego obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ziemniaki. Zalej wodą i dodaj kilka kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu.
- Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj pokrojone w kostkę podgardle. Smaż, aż włókna mięsa się zamkną. Następnie dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę.
- Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, a mięso z łatwością pozwoli się nadziać na widelec, dopraw do smaku przyprawami. Gotuj przez kolejne 5 minut.
- Z zupy odlej szklankę wywaru i zahartuj w nim śmietanę (ok. 2 łyżek). Następnie wlej zahartowaną śmietanę do garnka i ponownie zagotuj. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką.