Zupa ziemniaczana, czyli jak jadało się na wsi lata temu. Smak podrasujesz mięsnym dodatkiem i aromatycznym ziołem

Zupa ziemniaczana to świetny pomysł na szybki, tani i rozgrzewający obiad. Ten przepis jest bardzo stary - zupa ziemniaczana była często gotowana na wsiach, gdzie biedniejsi ludzie jedli to, co akurat mieli w dostatku - zazwyczaj były to właśnie ziemniaki. Jednak zupa ziemniaczana nie musi być nudna - z łatwością ją podrasujesz, dodając podgardle i majeranek.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa ziemniaczana to zbawienie w zimowe i ponure dni. Przepis jest bardzo prosty, ale moja babcia zawsze dodawała do zupy ziemniaczanej podsmażone podgardle. Ten smak pamiętam do dziś i chętnie podpowiem, jak zrobić najlepszą zupę z ziemniaków.

Zupa ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • ok. 700-800 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • ok. 300-400 g podgardla wieprzowego
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • śmietana 18 proc.
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i włóż do niego obraną  i pokrojoną włoszczyznę oraz ziemniaki. Zalej wodą i dodaj kilka kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj pokrojone w kostkę podgardle. Smaż, aż włókna mięsa się zamkną. Następnie dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę. 
  3. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, a mięso z łatwością pozwoli się nadziać na widelec, dopraw do smaku przyprawami. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Z zupy odlej szklankę wywaru i zahartuj w nim śmietanę (ok. 2 łyżek). Następnie wlej zahartowaną śmietanę do garnka i ponownie zagotuj. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.