-
Haps
-
Jak przygotować
- W czym moczyć schabowe, żeby były smaczniejsze? Zapomnij o mleku - nietypowa marynata odmieni twoje gotowanie
W czym moczyć schabowe, żeby były smaczniejsze? Zapomnij o mleku - nietypowa marynata odmieni twoje gotowanie
Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i nie znam osoby, która nie lubi delikatnych płatów mięsa w chrupiącej panierce. Dziś mamy dla ciebie ulepszoną wersję uwielbianych kotletów. Ta marynata sprawi, że mięso nabierze nowego smaku i będzie delikatniejsze i kruche. Już nigdy nie zamoczysz kotletów w mleku.
Więcej trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie, majonezie i mące ziemniaczanej to prawdziwa ekstaza smaku. Mięso wychodzi delikatne i kruche, a panierka doskonale przylega i nie odkleja się podczas smażenia. Jak zrobić najlepsze schabowe świata? Oto przepis.
Marynowane kotlety schabowe
Składniki:
- 500 g schabu (tak, żeby wyszło 5 kotletów)
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- solidna łyżka majonezu
- płaska łyżka musztardy
- łyżka ketchupu
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- 2-3 łyżki oliwy
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Mięso pokrój na 5 kawałków równej grubości. Każdy z nich rozbij tłuczkiem (najlepiej przez folię).
- Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj mąkę i resztę składników marynaty.
- Do miski włóż rozbity schab i dokładnie zanurz każdy kawałek w marynacie. Następnie miskę ze schabem przykryj folią i włóż do lodówki na całą noc.
- Przed przystąpieniem do smażenia, wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej (może być także smalec). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w bułce tartej.
- Kotlety smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.