Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i nie znam osoby, która nie lubi delikatnych płatów mięsa w chrupiącej panierce. Dziś mamy dla ciebie ulepszoną wersję uwielbianych kotletów. Ta marynata sprawi, że mięso nabierze nowego smaku i będzie delikatniejsze i kruche. Już nigdy nie zamoczysz kotletów w mleku.
Patryk_Kosmider / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie, majonezie i mące ziemniaczanej to prawdziwa ekstaza smaku. Mięso wychodzi delikatne i kruche, a panierka doskonale przylega i nie odkleja się podczas smażenia. Jak zrobić najlepsze schabowe świata? Oto przepis.
Marynowane kotlety schabowe
Składniki:
500 g schabu (tak, żeby wyszło 5 kotletów)
2 jajka
mąka ziemniaczana
solidna łyżka majonezu
płaska łyżka musztardy
łyżka ketchupu
sól, pieprz, czosnek granulowany
2-3 łyżki oliwy
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso pokrój na 5 kawałków równej grubości. Każdy z nich rozbij tłuczkiem (najlepiej przez folię).
Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj mąkę i resztę składników marynaty.
Do miski włóż rozbity schab i dokładnie zanurz każdy kawałek w marynacie. Następnie miskę ze schabem przykryj folią i włóż do lodówki na całą noc.
Przed przystąpieniem do smażenia, wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej.
Na patelni porządnie rozgrzej olej (może być także smalec). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w bułce tartej.
Kotlety smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.