W czym moczyć schabowe, żeby były smaczniejsze? Zapomnij o mleku - nietypowa marynata odmieni twoje gotowanie

Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i nie znam osoby, która nie lubi delikatnych płatów mięsa w chrupiącej panierce. Dziś mamy dla ciebie ulepszoną wersję uwielbianych kotletów. Ta marynata sprawi, że mięso nabierze nowego smaku i będzie delikatniejsze i kruche. Już nigdy nie zamoczysz kotletów w mleku.

Więcej trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlety schabowe marynowane w musztardzie, majonezie i mące ziemniaczanej to prawdziwa ekstaza smaku. Mięso wychodzi delikatne i kruche, a panierka doskonale przylega i nie odkleja się podczas smażenia. Jak zrobić najlepsze schabowe świata? Oto przepis.

Marynowane kotlety schabowe

Składniki:

  • 500 g schabu (tak, żeby wyszło 5 kotletów)
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana
  • solidna łyżka majonezu
  • płaska łyżka musztardy
  • łyżka ketchupu
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 2-3 łyżki oliwy
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój na 5 kawałków równej grubości. Każdy z nich rozbij tłuczkiem (najlepiej przez folię).
  2. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj mąkę i resztę składników marynaty.
  3. Do miski włóż rozbity schab i dokładnie zanurz każdy kawałek w marynacie. Następnie miskę ze schabem przykryj folią i włóż do lodówki na całą noc. 
  4. Przed przystąpieniem do smażenia, wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. 
  5. Na patelni porządnie rozgrzej olej (może być także smalec). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w bułce tartej. 
  6. Kotlety smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.  
Więcej o:
Copyright © Agora SA