Kotlety mielone to klasyczne danie kuchni polskiej. Są bardzo uniwersalnym daniem, można je łączyć z wieloma potrawami. Podajemy przepis Karola Okrasy, który dodaje do nich dwa specjalne składniki. Dzięki nim kotlety wyjdą doskonale soczyste. Chodzi o cebulę i kaszę jęczmienną.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Jak przygotować idealne kotlety? Bardzo ważny jest czas wyrabiania masy
Kotlety mielone będą miały właściwą konsystencję, jeżeli poświęcimy odpowiednią ilość czasu na wyrabianie mięsnej masy. Kolejnym ważnym elementem są przyprawy, jakie dodajemy do mielonych. Liczy się również dobrej jakości mięso.
Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy - będą idealne z dodatkiem kaszy jęczmiennej
Składniki:
- pół kilo mielonego mięsa wieprzowego,
- jedna trzecia szklanki kaszy jęczmiennej,
- duża cebula,
- jajko,
- bułka tarta,
- smalec wieprzowy,
- sól i pieprz do smaku.
Purée ziemniaczano-selerowe:
- pół litra wody,
- szklanka mleka,
- kilka ziemniaków,
- seler,
- kostka masła,
- limonka,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku.
Danie z ziemniaczanym purée przygotowuje się około półtorej godziny
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Upraż ją na wolnym ogniu.
- Ugotuj kaszę.
- Przygotuj mięso. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj ostudzoną cebulę i kaszę.
- W oddzielnym naczyniu rozmąć jajko i dodaj je do mięsa. Zagnieć całość aż uzyskasz jednolitą masę.
- Podziel mięso i formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Umyj i obierz seler i ziemniaki. Pokrój je na kawałki. Ugotuj w wodzie z mlekiem. Odcedź i dodaj do nich masło. Dopraw warzywa solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej mieszankę sokiem z limonki. Zblenduj całość.
- Purée podawaj z usmażonymi kotletami.
- Serwuj danie bezpośrednio po jego przygotowaniu.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl