Opłatek, czyli nieodłączny element wieczerzy wigilijnej. Jak się go przygotowuje?

Opłatek wigilijny to symbol pojednania i przebaczenia. Co roku w wigilię Bożego Narodzenia dzielimy się nim z bliskimi aby wyrazić naszą chęć bycia razem. To świąteczna tradycja, od której właściwie rozpoczyna się wspólne świętowanie w każdym polskim domu.

Opłatek wigilijny - gdzie można go kupić?

Opłatek to nieodłączny element wigilijnej tradycji. Łamiąc się nim uczestnicy wieczerzy składają sobie życzenia, a dopiero później zasiadają wspólnie do stołu, aby delektować się przygotowanymi potrawami. Gdzie kupić opłatek wigilijny? Tradycją świąt Bożego Narodzenia jest to, że w każdą wigilię zasiadamy do stołu wraz z naszymi bliskimi.

Zanim rozpocznie się wieczerza czytamy wspólnie Pismo Święte i dzielimy się opłatkiem z ważnymi dla nas osobami. Ma to być symbolem miłości, pojednania i braterstwa. Opłatek wigilijny najłatwiej zakupić w kościele, w kancelarii parafialnej. W wielu parafiach funkcjonuje zwyczaj roznoszenia opłatków do domu - wtedy wystarczy przygotować drobną ofiarę i opłatek zostanie nam dostarczony wprost do naszego mieszkania. Jeśli jednak nie damy rady zaopatrzyć się w niego w ten sposób, wówczas zostaje nam zakup przez Internet lub bezpośrednio w sklepie.

Zobacz wideo Dlaczego Boże Narodzenie obchodzimy akurat 25 grudnia?

Opłatki - jak samemu zrobić opłatek wigilijny?

Czy można samodzielnie przyrządzić opłatki? Okazuje się, że przygotowanie domowego opłatka jest bardzo proste. Opłatki są robione z mąki pszennej i wody. Nie robi się ich na zakwasie i pieczone są w bardzo cienkich arkuszach. Jeśli chcesz przygotować opłatki, będą Ci potrzebne zaledwie dwa składniki – woda i mąka. Należy je ze sobą wymieszać tak, aby uzyskać ciasto o konsystencji takiej jak ciasto naleśnikowe.

Opłatek: ważny element Świąt Bożego Narodzenia
Opłatek: ważny element Świąt Bożego Narodzenia Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock

Niewielką ilość ciasta wylewamy na patelnię tak, żeby warstwa była bardzo cienka. Po chwili przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy. Tak przygotowane opłatki musimy przechowywać w chłodnym miejscu. Możemy zabrać je do kościoła i poprosić księdza o poświęcenie ich.

Opłatek na wigilię - dlaczego się nim dzielimy?

Opłatek na wigilię to forma chleba, którym dzielimy się na początku wigilijnej wieczerzy. Ta świąteczna tradycja sięga pierwszych wieków chrześcijaństwa, w których sprawowana Najświętsza Ofiara nazywała się "łamaniem chleba". Sama nazwa opłatek pochodzi od łacińskiego słowa "oblatum", czyli dar ofiarny i dotyczy ona gatunku przaśnego chleba. Wigilijna forma opłatków miała pojawić się w XVI wieku, kiedy to zaczęto je wypiekać w inny sposób. Używano do tego metalowych kształtek na żelaznych szczypcach, a następnie grawerowano różnymi figurami i scenami o treści Bożego Narodzenia. W dzisiejszych czasach opłatki wigilijne są wypiekane w specjalnych piekarniach zakonnych lub świeckich. Ta świąteczna tradycja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i towarzyszy nam zawsze w święta Bożego Narodzenia.

Zobacz też: Tradycje bożonarodzeniowe. Jakie zwyczaje kultywujemy w Boże Narodzenie?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.