Jaki cukier jest najlepszy do bezy? To pytanie pada często, kiedy decydujemy się na wypiekanie kruchego deseru. Choć jej przyrządzenie jest przez niektórych uważane za trudne, to jednak wiele zależy od składników i temperatury pieczenia.
Sekret idealnej bezy tkwi w doborze właściwego cukru oraz sposobu wypiekania. Ten wyjątkowo słodki deser wychodzi najlepiej, jeśli użyjemy drobnego cukru do wypieków, lub połączymy cukier puder z klasycznym białym cukrem w proporcjach 1:1.
Beza z dodatkiem śmietankowego kremu, owoców i sosu malinowego to przepis na smakołyk do porannej kawy. Jak ją wykonać? Oto przepis.
Składniki:
Kolejną kluczową kwestią podczas wypiekania bezy jest odpowiednia temperatura i czas. W przeciwieństwie do innych ciast wypiek z białek potrzebuje 100 st. Celsjusza oraz pieczenia minimum trzy godziny.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak wypieczoną bezę wypełniamy kremem. Ubijamy śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i układamy na bezie, która pod wpływem ciężaru zacznie się delikatnie kruszyć. Całość dekorujemy owocami i polewamy syropem malinowym.
Nasz przepis można wykorzystać także do zrobienia malutkich bezików, których używamy jako dodatek do gorącej czekolady lub innych deserów.